Više od 2.000 Bratunčana podržalo braću u Crnoj Gori

20
Foto: SRNA

Protestnim zborom i šetnjom gradskim trgom više od 2.000 Bratunčana večeras je iskazalo podršku Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori da istraju u očuvanju pravoslavnih svetinja i crkvene imovine.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da se nijedan zakon, koji unosi nemir i razdor među stanovnike, ne može održati, te izrazio uvjerenje da će tu sudbinu doživjeti i Zakon o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori.

– Srbi i Crnogorci su vijekovima gajili bratske odnose i radovali smo se ljetovanju na crnogorskom primorju. Ovaj zakon kvari te odnose i sigurno je da se mora mijenjati – rekao je Mlađenović.

On je istakao da Zakon dovodi do nepravde koja mora biti ispravljena.

– Zakon nije donio narod nego jedna politička grupa i zato ne treba da se kvare odnosi među narodom, jer će taj zakon sigurno biti promijenjen – ocijenio je Mlađenović.

Foto: SRNA

On je zahvalio organizatoru zbora Nebojši Banduki, vođi izvorne pjevačke grupa „Filip Višnjić“, i građanima za veliki odziv.

Mlađenović je najavio i organizovanje novih potesta podrške, ukoliko ne dođe do izmjene zakona koji prijeti oduzimanjem svetinja i crkvene imovine u Crnoj Gori.

Banduka je zahvalio građanima i dodao da Srbi iz cijelog svijeta, a i pripadnici drugih naroda, odlaze na iscjeljenje i da se poklone moštima Svetog Vasilija pod Ostrogom.

– Želimo da se iz Bratunca čuje glas da nećemo dozvoliti grupi jezuita da nam ga otmu i našoj braći u Crnoj Gori pružićemo svaku vrstu podrške da očuvaju svetinje i crkvenu imovinu – poručio je Banduka.

Foto: SRNA

Na zboru je stihove iz „Gorskog vijenca“ pjevao guslar iz Srebrenice Dušan Pejić, a nastupila je i etno-pojac Milica Stajić.

Organizovanju ovog zbora pružili su lokalni portal „Despotovina“ i nekoliko udruženja.

U Crnoj Gori usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, ukoliko se ne dokaže da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.