Višković: CIK BiH mijenja narodnu volju, ali branićemo Srpsku još čvršće

10
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da se žrijebanjem u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, dvije godine nakon opštih izbora, mijenja narodna volja i time na sve moguće načine pokušavaju u vlast instalirati poslušnici, koji bi u narednom periodu trebali da implementiraju one prljave i nečasne radnje koje zapadne ambasade sprovode u BiH u obračunu sa Republikom Srpskom.

– Obistinile su se naše tvrdnje da Centralna izborna komisija BiH postaje još jači instrument u rukama zapadnih ambasada i zapadnih zemalja – naglasio je Višković.

On je rekao da je jedino mjesto gdje se odlučuje o delegatima u Domu narodu Parlamentarne skupštine BiH – Narodna skupština Republike Srpske, ali očigledno da moćnici smatraju da preko svojih poslušnika u Centralnoj izbornoj komisiji mogu da krše i Ustav i zakone ove zemlje.

Višković je istakao da se, kada je riječ o samom žrijebanju, rezultat znao i prije današnjeg dana.

– U narednom periodu ostaje nam samo da se još čvršće i žešće borimo da odbranimo Republiku Srpsku, ali sada, ne samo od pojedinih stranih ambasada, nego i domaćih poslušnika – rekao je Višković.

On je poručio građanima Republike Srpske da će biti učinjeno sve da budu sačuvane, prije svega, institucije Republike Srpske, sve nadležnosti Republike Srpske, kao i sama Republika Srpska.

Centralna izborna komisija BiH danas je, mimo svih zakonskih procedura, dvije godine nakon legalno i legitimno sprovedenih izbora, izvukla iz bubnja kandidatsku listu PDP-a na žrijebanju za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Imajući u vidu da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske, ovim načinom izbora delegata ne poštuje se volja građana.