Višković: Lakrdija od Suda i Tužilaštva

21
Foto: N1

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković nazvao je lakrdijom današnje ročište u Sudu BiH u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića.

– Ovo je lakrdija od Suda i Tužilaštva – rekao je Višković novinarima, nakon što je ročište odgođeno, jer je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, ovo je suđenje BiH, demokratiji i suverenitetu.

– BiH je protektorat i to treba nazvati pravim imenom – konstatovao je premijer Srpske.

On je ocijenio da je sudija, ipak, sačuvao svoje dostojanstvo, mada je na početku bio pri stavu da treba da nastavi suđenje iako bi to bilo enormno kršenje pravnih normi.

– Troje tužilaca nisu se obazirali na to što odbrana ima žalbu u roku od tri dana na predmet koji je dobila danas u 11.00 časova, a suđenje zakazano za 13.00 časova, dok drugi učesnik u suđenju uopšte nije dobio to rješenje – istakao je Višković.

On je rekao da se zbog ovakvih situacija građani trebaju zapitati u kojoj zemlji žive i koji je ovo vijek.

Višković je negirao da je Tužilaštvo ostavilo sudiji da odluči, nego su se apriori izjasnili da su protiv odlaganja sudskog procesa.

– Ovo što se radi nije budućenost BiH. Sudija u prvoj rečenici čita prvi pasus i jedini – da je ovo postupak protiv Milorada Dodika jer ne poštuje visokog predstavnika. Niko iz Republike Srpske ga ne poštuje i očekujem da ovaj sud podigne opužnicu protiv svih zvaničnika Srpske jer ne poštuju Kristijana Šmita – naveo je premijer.

On je dodao da Republika Srpska ne poštuje ni Šmita ni njegove odluke, jer on nije predstavnik evropske zajednice u BiH i nema za to legitimitet.

Višković je naveo da se Šmit na nedavno održanom seminaru u Austriji žalio da ne može da radi svoj posao i da ne može čak ni da se sastane sa Dodikom.

– On ne može donositi odluke u ovoj zemlji. Dok god BiH ima nelegalne predstavnike i strane sudije u Ustavnom sudu biće nedemokratska zemlja i kolonija – konstatovao je Višković.

Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je danas pred Sudom BiH nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u nadležni sud u Banjaluci.

Odbrana je na ovu odluku najavila žalbu, a postupak će biti nastavljen u zavisnosti od odluke Apelacionog vijeća.

Pred Sudom BiH za danas je bilo zakazano ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.