Višković nakon konsultacija sa „Pokretom za državu“: Nova vlada biće otvorena za sve kvalitetne inicijative

13
Foto: SRNA

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će buduća vlada biti otvorena za sve kvalitetne inicijative koje mogu doprinijeti razvoju Srpske i njenih građana.

U okviru konsultacija sa političkim partijama, Višković je razgovarao danas u Banjaluci sa delegacijom „Pokreta za državu“ (PZD), predvođenom Sevlidom Hurtićem, kojima je predstavio programska načela buduće vlade Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Višković je istakao da izazovna vremena danas zahtijevaju kvalitetan sastav buduće vlade da bi bila u stanju da, i pored aktuelnih geopolitičkih izazova, očuva političku i ekonomsku stabilnost i da dodatni zamajac razvoju Republike Srpske, uvažavajući potrebe svih njenih stanovnika.

Foto: @Vlada_Srpske/Twitter

Predstavnici PZD-a izrazili su opredjeljenje da, u skladu sa ostvarenim izbornim rezultatima, učestvuju u radu vlasti u Republici Srpskoj, te istakli da će podržavati sve kvalitetne inicijative koje vode ka prosperitetu građana Srpske.

Hurtić: U punom kapacitetu u Vladu Srpske

Predstavnik „Pokreta za državu“ Sevlid Hurtić izjavio je danas u Banjaluci da je Pokret na konsultacijama sa mandatarom za sastav nove vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem razgovarao o zahtjevu da u punom kapacitetu uđu u Vladu Srpske.

– Mi nismo razgovarali samo o jednom ministarstvu ili dva, već smo razgovarali i po dubini da naši ljudi uđu u Vladu Republike Srpske i na sve druge pozicije koje nam sljeduju po izbornom rezultatu – rekao je Hurtić novinarima nakon konsultacija.

Ukoliko „Pokret za državu“ uđe u Vladu Srpske, Hurtić kaže da u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom posebnih sjednica neće glasati za eventualni veto srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je rekao da na razgovorima sa mandatarom nije bilo riječi o konkretnim pozicijama.

– Ovo je prvi razgovor da se vidi da li želimo da uđemo u vlast ili ne želimo – rekao je Hurtić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, on je istakao da „Pokret za državu“ ima svog kandidata za potpredsjednika Narodne skupštine Srpske i da je to Mirsad Duratović.

– U srijedu (30. novembra) je glasanje, u srijedu je sjednica Narodne skupštine i nadamo se da bi Duratović trebao da bude potpredsjednik parlamenta iz reda Bošnjaka – rekao je Hurtić.

On je dodao da je „Pokret za državu“ dobio informaciju da su opozicione partije Republike Srpske tražile sastanak sa SDP-om u utorak, 29. novembra, u Sarajevu, te da su u nekim pregovorima sa Nerminom Nikšićem i ljudima iz SDP-a koji najveću odgovornost nose za ovog delegata, čak spremni da podrže i Vojina Mijatovića kao četvrtog delegata.

– Stav „Pokreta za državu“ je – kad su oni spremni na to, naravno da ćemo mi stati iza svog čovjeka – rekao je Hurtić.