Višković: Nećemo dozvoliti da se neko iživljava nad predsjednikom Republike

8
Foto: SRNA

Predsjedik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras da je poruka narodnog mitinga „Branimo Srpsku“ iz Zvornika da srpski narod neće dozvoliti da se u Sudu BiH neko iživljava nad predsjednikom Republike i da se ta institucija omalovažava.

U Zvorniku je večeras održan veliki narodni miting pod nazivom „Branimo Srpsku“ s ciljem podrške institucijama i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, direktoru „Službenog glasnika“ Milošu Lukiću i svemu onome što čini za Republiku.

– Iz Zvornika ćemo poručiti da nećemo dozvoliti predsjedniku Republike Srpske da se pojavljuje u montiranom procesu u Sarajevu i nećemo dozvoliti ponižavanje institucija Srpske. U ime svih građana Srpske, bez obzira na stranačku pripadnost, mi ćemo stati ispred Suda i Tužilaštva BiH i nećemo dozvoliti da naš predsjednik uđe u taj sud i da se tamo neko iživljava nad predsjednikom Republike – istakao je Višković.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Prema njegovim riječima, ako se ta institucija omalovažava, devastira, onda su poniženi i svi građani Srpske.

– Dolaskom ovdje ste pokazali da to ne dozovljate – istakao je premijer u obraćanju pred više od 4.000 okupljenih i zahvalio svima koji su došli.

Višković je pojasnio da su ovu kampanju započeli da bi animirali srpski narod da ono što je krvlju stvarano devedesetih godina mora da se poslije 30 godina brani u miru.

On je istakao da niko iz Republike Srpske nije separatista, niti želi da ugrozi mir i stabilnost ni građana Srpske, a ni onih drugih u BiH.

– Mi pozivamo na poštovanje Dejtona i Ustava, ali moramo da pošaljemo poruku da više ne mogu da ponižavaju Republiku Srpsku i njene institucije, predsjednika Srpske – istakao je Višković.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Višković je ukazao da to što se radi nije zabilježeno u sudskoj i pravnoj praksi, pojasnivši da je optužnica donesena i prihvaćena za samo deset dana, a nije bilo ni istrage niti predistražne radnje.

– Zar mi Srbi, pogotovo iz Podrinja, možemo vjerovati u pristrasnost tužioca i sudije. I jedan i drugi pripadaju bošnjačkom narodu, nemam ništa protiv bošnjčkog naroda, ali su do sada pokazali da u takvim procesima Srbi dobiju enormne kazne – napomenuo je Višković.

To, kako je rekao, neće uraditi predsjedniku Republike Srpske jer to ne da njegov narod.

– Odbranićemo Srpsku, u to budite sigurni – naglasio je premijer Višković.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

On je napomenuo da danas moćnici iz Amerike šalju depeše da gase sajtove predsjednika Republike i Vlade, te dodao da su ljudi u kabinetima već dobili nalog i prave sajt koji više nema nikakve veze sa moćnom Amerikom.

– Misle da će tako nanijeti štetu, ali neće jer narod Srpske ne da svoju Republiku – istakao je Višković.

Skupu su, pored Viškovića, prisustvovali srpski član Presjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, predstavnici partija koalicionih partnera SNSD-a, načelnici opština iz Srednjeg Podrinja i Birča.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram