Višković: Nema poskupljenja struje u 2024. godini

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da neće biti povećanja cijene struje u 2024. godini.

– Distributivna mreža u BiH pa samim tim i u Republici Srpskoj ne može podnijeti sve zahtjeve za izgradnju vjetroelektrana i solarnih elektrana – rekao je Višković na „Banjaluka energetski forum – uštedimo energiju“.

On je rekao da je u ovom trenutku interes investitora oko 3.000 megavata te da nema šanse da tu količinu energije primi distributivna mreža.

Višković kaže da je na jučerašnjem sastanku lidera političkih partija koje čine vlast na nivou BiH otvorio pitanje rada „Elektroprenosa BiH“ u smislu izgradnje mreže, te da se 60 odsto energije u BiH dobija od uglja i da se to mora promijeniti.

On je rekao da je zahtjev poslovne zajednice i investitora da se PDV plaća na razliku između proizvedene i potrošene energije što je, po njemu, opravdano.

Mitrović: Utrošak energije zauzima značajno mjesto i u ukupnim troškovima poslovanja

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da je „Banjaluka energetski forum – uštedimo energiju“ prilika da se dođe do novih ideja i rješenja za uštedu energije da bi se olakšalo poslovanje privrednim subjektima.

Mitrović smatra važnim da se ukaže na to da utrošak energije zauzima značajno mjesto i u ukupnim troškovima poslovanja zbog čega je nastao moto „Uštedimo energiju“ da bi se olakšalo poslovanje privrednih subjekata i podiglo na viši nivo.

Ministar je prije početka „Banjaluka energetskog foruma – uštedimo energiju“ izrazio zadovoljstvo jer će na ovoj manifestaciji biti obrađene značajne teme, koje se odnose na energetsku efikasnost, štednju električne energije i korištenje obnovljivih izvora energije.

Na forumu se očekuje više od 300 učesnika, uključujući regionalne proizvođače iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, potencijalne korisnike, odnosno kompanije, predstavnike Vlade Srpske, EU, bankarskog sektora i međunarodnih organizacija.