Višković: Okupićemo se na prostoru Republike Srpske, to nam ne mogu zabraniti

6
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Mi ćemo svoj stav da iznesemo tamo gdje možemo, a to je na prostoru Republike Srpske, to nam ne mogu zabraniti i mi ćemo se večeras okupiti, poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

– Mi ćemo na mirnim i dostojanstvenim protestima pitati „Do kad mislite više šikanirati srpski narod i šta vam je krajnji cilj?“, iako mi koji predstavljamo institiucije znamo šta je krajnji cilj, a to je devastacija institucija i ukidanje Republike Srpske – rekao je Višković i poručio da taj cilj neće biti ostvaren.

Premijer Srpske je upitao kako je moguće pozivati na odgovornost predsjednika Republike Srpske i direktora Službenog glasnika jer su radili svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonom i do kada će neizabrani stranac nametati odluke u BiH.

– Sa današnjih protesta na međuentiteskoj liniji biće poslata poruka „dokle mislite da se igrate sa Republikom Srpskom i do koje mjere ide vaša bahatost, neustavno ponašnje i odluke“ – rekao je Višković.

Podsjećamo, MUP-a Sarajevskog kantona zabranio je za danas najavljeni protest, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, ispred Suda i Tužilaštva BiH „zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga“. Skup je trebalo da bude održan u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću protiv kojih je podignuta optužnica.

Nakon ove zabrane, predsjednik Odbora Đorđe Radanović rekao je da Srbi neće odustati od mirnog okupljanja i pozvao građane da u 18.00 časova dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.