Višković: Poslati jasnu poruku – Narodna skupština je iznad odluka Predsjedništva BiH

7
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske da poslanici treba da odbiju posljednji zaključak Predsjedništva BiH na koji je stavila veto srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović, te da pošalju jasnu poruku da je Narodna skupština iznad odluka Predsjedništva.

Višković je rekao da je sve što se tim zaključkom pokušalo staviti na teret institucijama Srpske – u stvari obrnuto.

– Ne znam da li se ovdje igra gluvih telefona, da li čujemo jedni druge ili su svi i slijepi i gluvi? Kako je moguće da institucije Srpske, kako piše u zaključcima, udaraju na Dejtonski mirovni sporazum i time nanose štetu BiH – rekao je Višković.

On je rekao da je iz izjava svih zvaničnika Srpske, bez obzira iz koje partije došli, vidljiva jedna jedina teza – poštovanje Ustava BiH i Dejtona.

– I zamislite sada se neko drzne u Predsjedništvu BiH da nama, od Narodne skupštine preko Vlade, kažu – vi ste neki separatisti, podrivate suverenitet… – rekao je Višković.

On je ukazao na to da svi znaju da Ustavni sud BiH ne poštuje Ustav BiH.

– Toga nema nigdje nego u BiH. Zato se ovdje treba skratiti diskusija i da se na jedini mogući način pošalje poruka za ubuduće dvojici članova Predsjedništva BiH (Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću). Da li je to toliko neznanje potpisnika ovog zaključka, u šta sumnjam, ili su oni bili samo sekretarice i daktilografi koji su prepisali nečiju želju – meni je bliže ovo drugo – da su u oni u ime nekoga plasirali ove neistine i pokušali preko Predsjedništva da to lansiraju javnost – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, nemoguće je na ovakav način funckionisati, jer, koliko god bili nevjerovatni ovi zaključci – oni mogu da imaju dalekosežne skrivene posljedice i zato poslanici treba da ih odbiju i pošalju jasnu poruku – Narodna skupština je iznad odluka Predjedništva BiH, poslanici imaju autoritet i samostalnost i oni su ti koji se pitaju i mogu da donesu odluke.

– Gospodine Komšiću i gospodine Bećiroviću, možete da sanjate na sarajevskim sećijama puste snove, ali Narodna skupština daje posljednju odluku. Vjerujem u Narodnu skupštinu i siguran sam u dvotrećinsku većinu – poručio je Višković.