Višković: Potvrđena optužnica Suda BiH jedan od kontinuiranih udara na Srpsku

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, povodom odluke Suda BiH da potvrdi uređenu optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora „Službenog glasnika Repblike Srpske“ Miloša Lukića, rekao je da moramo biti svjesni da je ovo jedan od kontinuiranih udara na Republiku Srpsku, ponovni pokušaj njenog razvlašćivanja, ovaj put na otvoren i bezakonit način.

Višković je istakao da, bez obzira koliko ova odluka ne iznenađuje, isto toliko zabrinjava na koji način funkcioniše BiH pravosuđe i ko njime upravlja.

– Napad na pojedinca, u ovom slučaju na Dodika je svakako napad na cijelu Republiku Srpku, i to je važno da ponavljamo, jer je ovo još jedna potvrda šta predstavlja nametnuti okvir koji se zove BiH, i koji se razlikuje od svega onoga dogovorenog i međunarodno potvrđenog u Dejtonu – napominje Višković.

On dodaje da, pravosuđe u BiH nije ni približno nezavisno.

– Nakon tri decenije, imamo situaciju u kojoj stranci ponovo pokušavaju upravljati našom zemljom. Ali je ovaj put drugačije. Republika Srpska nije nastala bez borbe; naši najbolji su se borili za nju. Ovo nije samo napad na Dodika i Lukića, ovo je napad na samu Republiku Srpsku – kaže Višković.

Višković je ovom prilikom upitao, zašto se ne priča o potvrdi Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, da li zato što ona nedostaje da bi neko ovdje bio imenovan i legalan ili zato što se taj isti lažno predstavlja, ali ima mogućnost da upravlja političkim Sarajevom i institucijama koje su na nelegalan način zarobili.

– Za razliku od njih mi ćemo se pravnim stvarima boriti protiv ove nepravde – poručio je Višković.