Višković: Republika Srpska će ostati i opstati

18
Foto: Luka Petrović/Facebook

Srpski narod neće dozvoliti da bilo ko ugrozi institucije Republike Srpske, posebno ne najvažniju instituciju predsjednika Republike, izjavio je večeras u Trebinju premijer Radovan Višković na skupu „Branimo Srpsku“, te poručio da će Republika Srpska ostati i opstati.

– Ne možete nas otjerati iz Srpske. Ona će ostati i opstati. Naše institucije su garant našeg opstanka na ovom prostoru. Srbima nema života u BiH bez svoje Republike Srpske i zato je uvijek poruka ljubavi iz Srpske – rekao je Višković.

On je istakao da se ne smije dozvoliti poniženje institucije predsjednika Republike Srpske i da srpski narod neće dozvoliti da se ostvari ona stara „kadija te tuži, kadija ti sudi“.

– Ako želite BiH, onda pružite ruku pomirenja srpskom narodu. Ako mislite da nemamo alternativu, grdno se varate – rekao je Višković.

Višković je poručio da srpski narod hoće da gradi Srpsku po mjeri svih koji je vole i poštuju, naglasivši da Srbi na ovim prostorima vijekovima bili većinski narod, a danas im poručuju da ih naposte i samo ono što mogu ponijeti.

– Naša je poruka, ako pođemo iz BiH, ponijećemo minimum 50 odsto, a možda i više – istakao je Višković.

Foto: Luka Petrović/Facebook

On je pozvao na mir, uvažavanje, međusobno poštovanje i zajednički život u BiH, istakavši da predstavnici Srpske nikada, pa ni večeras iz Trebinja nisu poslali slične poruke da bilo ko drugačiji nije poželjan u Srpskoj, dok srpski narod u Federaciji BiH nije slobodan i nema svoja prava.

On je naglasio da svi treba da se drže Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, navodeći da se ne mogu poništiti institucije iz Repbulike Srpske i da instituciju predsjednika Republike niko ne može da oskrnavi.

Višković je naveo da tu nije riječ o Miloradu Dodiku niti bilo kom drugom pojedincu već o instituciji predsjednika Srpske, a da je Dodik samo radio svoj posao i potpisao ukaz o proglašenju zakona koji je donijela Narodna skupština.

– Zato ga pozivaju u sud, da ga osude. Oni su već donijeli presudu. Zato smo tu večeras da kažemo da to neće moći. Nemojte se igrati sa Republikom Srpskom – istakao je Višković i dodao da srpski narod traži poštovanje i da se sa Srpskom zajednički gradi BiH.

Višković je istakao da je na skup u Trebinje stigao veliki broj ljudi da poruče da ne daju Republiku Srpsku i da je sljedeći korak obilazak Republike Srpske, animiranje građana, a potom da se stane ispred nelegalnih institucija BiH poput Suda i Tužilaštva.