Višković: Republika Srpska nikada neće odustati od „Buk Bijele“

7
Foto: SRNA

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Republika Srpska nikada neće odustati od projekta izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ jer je to strateški cilj Srpske uprkos osporavanjima iz Federacije BiH (FBiH).

– To je naš projekat, to je naše pravo koje nama pripada i nema nikoga u BiH ko nam to može osporiti – naglasio je Višković.

Premijer je naveo da su za Srpsku veoma značajni hidropotencijali, zbog toga što u ovom trenutku postoje velike investicije u ovoj oblasti.

– Što u fazi pripreme, izdatih koncesija i fazi izgradnje imamo više od 1.000 megavata vjetra i sunca, a da bi vjetar i sunce funkcionisali u punom kapacitetu morate imati i hidropotencijal, koji će balansirati tu energiju – rekao je Višković novinarima nakon svečanog početka izgradnje hidroelektrane „Mrsovo“ u Rudom.

On je podsjetio da sve više privrednika u Republici Srpskoj i onih koji ovdje grade traže da im se obezbijedi električna energija iz obnovljivih izbora, jer im je to obaveza i jedan od uslova da svoje proizvode plasiraju na evropsko i svjetsko tržište.

– Mi u Republici Srpskoj činimo sve da obezbdijedimo dovoljne količine zelene energije i to i danas u Rudom radimo – istakao je Višković i dodao da će HE „Mrsovo“ svojim benefitima Rudo u narednom periodu svrstati u red srednje razvijenih opština.

Višković je podsjetio da je u energetskom sektoru posljednja velika investicija bila 1985. godine u Višegradu, te da je Vlada Srpske napravila novi strateški cilj vezan za prioritete u čemu je, kao motor razvoja Republike Srpske, prepoznata energetika.

Govoreći o opstrukcijama iz FBiH vezanim za gradnju hidroelektrana u Srpskoj, Višković je naveo da nema ništa protiv izgradnje sličnih objekata u drugom entitetu.

– Nemam ništa protiv da oni grade na Neretvi, u Tuzli „Blok sedam“ i šta god oni smatraju da je za njih interesantno, ali mi ćemo graditi „Buk Bijela“ i „Paunce“, i tu nema dileme – naglasio je premijer i dodao da je bolja politika uvažavanja od poltike ucjenjivanja i osporavanja.

Preduzeće „ERS – Obnovljivi izvori energije“ posjeduje koncesiju za izgradnju HE „Mrsovo“ u opštini Rudo. Ta HE na rijeci Lim biće instalisane snage 37,3 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 140,6 gigavatčasova, objavljeno je ranije iz ERS-a.

Preduzeće iz Banjaluke „Komsar enerdži hidro“ potpisalo je 22. novembra 2022. godine ugovor o izgradnji Hidroelektrane „Mrsovo“ sa turskom firmom NGA INSAAR A.S. Sisil u ukupnoj vrijednosti 98.025.831 evra bez PDV-a.

Preduzeće „Komsar enerdži hidro“, koje je posjedovalo koncesiju za njenu izgradnju pribavilo je tehničku dokumentaciju, između ostalog, idejni projekat i studiju opravdanosti sa elementima zaštite životne sredine.

Privredno društvo „ERS – Obnovljivi izvori energije“ iz Ljubinja 31. decembra 2022. godine potpisalo Ugovor o prenosu 100 odsto udjela u Privrednom društvu „Komsar enerdži hidro“ da bi postalo vlasnik.