Višković sa Rejnertsenom: Republika Srpska zainteresovana za EU integracije, važan datum pregovora

5
Foto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je tokom sastanka u Banjaluci sa ambasadorom Norveške u BiH Olavom Rejnertsenom da je Srpska zainteresovana za evropske integracije, ali da je jako važno znati tačan datum početka pregovora.

Višković je izrazio spremnost da se u što kraćem roku ispune sve obaveze, uz poštovanje ustavnog uređenja BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Premijer Srpske upoznao je Rejnertsena o izazovima tokom pregovora o ključnim pitanjima u BiH, a posebno nakon istupa pojedinih diplomata, nakon čega se stavovi i dogovori do kojih se dođe na sastancima mnogo razlikuju od onih izrečenih u javnosti.

Višković je naglasio da je najvažnije da o bitnim pitanjima odlučuju legitimno izabrani funkcioneri, bez uplitanja stranih faktora, koje je najveći kamen spoticanja.

Govoreći o dokumentu Evropske komisije – Plan rasta za zapadni Balkan, Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske razmatrala taj dokument i dala preporuke, te naglasio da se ove aktivnosti i mjere moraju sprovoditi u skladu sa ustavnim uređenjem BiH, a to znači da Savjet ministara ne može biti vlada i da oređene mjere sprovode nadležni organi vlasti.

Višković i Rejnertsen saglasili su se da EU nije potpuna bez zemalja zapadnog Balkana.

Sagovornici su se saglasili da je dosadašnja saradnja Republike Srpske i Norveške bila dobra, te izrazili očekivanje da će biti još uspješnija.

Rejnertsen je izrazio nadu da će BiH što prije otpočeti pregovore sa EU i da će biti usvojen razvojni Plan rasta Evropske komisije.

On je poručio da se Evropa trenutno suočava sa mnogo problema, ali da vjeruje da će se nakon izazovnog perioda stvari ustabiliti i da će biti sve više investicija.