Višković: Šmit da pribavi papire ili da se vrati u svoju zemlju

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je Kristijana Šmita da obezbijedi papire za obavljanje posla u BiH ili da se vrati u svoju zemlju i uživa u životu.

– Krajnje je vrijeme da se odgovara za svoje postupke. U medijima čak izgovaram njegovo ime i prezime, kao pojedinac on me u suštini ne zanima. Ako je dejtonskim ustavom predviđeno da visoki predstavnik u BiH treba da ima potvrdu u Savjetu bezbjednosti UN, a „gospodin dotični“ to nema, onda on ne može biti legalan i kao takav nije priznat u Republici Srpskoj – rekao je Višković, govoreći o najavljenoj uredbi kojom će Šmitu biti zabranjen ulazak u Republiku Srpsku.

Naveo je da nema ništa ni protiv njega ni protiv zemlje iz koje dolazi, naglasivši da bi to isto učinili i da dolazi iz Ruske Federacije ili iz bilo koje zemlje EU.

– Moraš imati validna dokumenta da bi radio posao za koji se predstavljaš. Ono što danas imamo, pogotovo donošenje i nametanje zakona, dovodi nas u poziciju da neko ko je došao turistički u BiH kaže „ja danas ovdje odlučujem, ja se pitam i donosim zakone“ – naveo je on.

Višković je postavio pitanje – šta će izbori u BiH, tolike skupštine, premijeri, ministri, uopšte vlast?

– Imate onda tog čovjeka pa neka on onda preuzme brigu za BiH, neka se brine za plate penzije i druga davanja. Ne, on radi po principu „ja ću birati ono što meni odgovara, a vi se bavite onim čime se ja u životu ne bih bavio“ – rekao je Višković.