Višković: Suđenje Dodiku politička lakrdija

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je proces pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika čista politička lakrdija kako bi se nanijela šteta Srpskoj, te upozorio da je ovo razračun i sa samom BiH koja je izgubila sve aršine normalnog demokratskog postojanja.

– Ovo nije nikakvo suđenje. Da bi se bilo kome organizovalo suđenje mora da postoji zakon i da vam neko kaže – prekršili ste taj i taj član – rekao je Višković novinarima u opštini Petrovac-Drinić.

Višković je poručio da je riječ o politički organizovanom suđenju koje ima za cilj uklanjanje Dodika sa scene radi nanošenja političke štete Republici Srpskoj.

– Ako to nekome nije jasno, onda zaista nemamo o čemu pričati – dodao je Višković.

Kada je riječ o sudijama angažovanim u ovom procesu, Višković je istakao da je skoro nemoguće da u sudskoj praksi imate tužioca i sudiju Bošnjaka, te da sve asocira na narodnu izreku „kadija ti tuži, kadija ti sudi“.

Prema njegovim riječima, riječ je o udaru na institucije Republike Srpske.

– Nisam nikakav advokat ni zastupnik Dodika, nego naprosto imam svoj stav, mišljenje i pravo da ih iznesem. Ovo je obračun sa Republikom Srpskom. Ovo nije suđenje Dodiku kao pojedincu već predsjedniku Republike Srpske – naveo je Višković.

On je podsjetio da u Ustavu Republike Srpske prva rečenica kaže da predsjednik Srpske predstavlja institucije, Republiku i njene građane, te sve one koji žive u njoj i sve lokalne zajednice.

Višković kaže da se sudi predsjedniku Republike Srpske samo zato što je radio svoj posao.

– Predsjednik Republike mora da potpiše ukaz o proglašenju zakona ili akta koje je usvojila Narodna skupština. I šta je njegov grijeh? Koji je to on zakon povrijedio i koji član? Zato što se ne sviđa Kristijanu Šmitu, jednom turisti, koji je došao iz moćne Njemačke i želi ovdje da sprovodi neke svoje frustracije ili neka svoja nezadovoljstva – naglasio je Višković.

Premijer Srpske kaže da tako nešto nema nigdje u svijetu, te ocijenio da BiH nije demokratska, nego protektorat, gdje ne vladaju zakoni i ne važe ustavi.

BiH je zemlja, kako je istakao Višković, koja je izgubila sve aršine normalnog demokratskog postojanja.

– Ovo je razračun i sa samom BiH. Bošnjaci u FBiH, ako misle da će iz ovoga nešto dobiti, ako oni likuju na ovo, grdo se varaju – jer ovo je udar na demokratiju, pravo, zakone – upozorio je Višković.

On je upitao kako je moguće da Sud prihvati da sudi na osnovu akta koje je donio nelegalni visoki predstavnik.

– Sve i da jeste, po Dejtonskom sporazumu nema pravo da nameće zakone. I onda Sud sudi po njegovom zakonu – rekao je Višković.

Višković kaže da bi, slijedeći takvu uvrnutu logiku, i on mogao da „napiše neki svoj zakon i proglasi ga“ i da sud sudi po njemu već od sutra.

– Onda nam ne treba Parlamentarna skupština, ne trebaju nam izbori, ne treba nam poziv na demokratiju, nego hajdemo se vratiti anarhiji, hajedmo svako pisati svoj zakon i sud će primjenjivati sve naše zakone – naveo je Višković, te ponovio da je to lakrdija.

Višković je rekao da se krilatica „gdje prestaje razum tu nastaje BiH“ svaki dan potvrđuje.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika Srpske“ Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.