Višković u Kotor Varošu: „Dermal“ za primjer mnogima u Srpskoj

185
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je kompanija „Dermal“ iz Kotor Varoša primjer mnogima u Srpskoj kako se opstaje na domaćem i evropskom tržištu i istovremeno povećava obim proizvodnje i broj zaposlenih.

– Ova porodična kompanija spada u red velikih privrednih subjekata u Srpskoj, imaju 1.080 zaposlenih u opštinama Kotor Varoš i Kneževo i odgovorno kažem da će im Vlada biti servis i na usluzi da bi im olakšali proizvodnju, jer jedino tako možemo razvijati Republiku Srpsku – rekao je Višković novinarima nakon posjete novom proizvodnom pogonu ove fabrike obuće.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

On je dodao da je „Dermal“ jedna od rijetkih kompanija koja se nije obraćala za pomoć institucijama Republike Srpske u doba pandemije virusa korona i da su sve uradili u vlastitoj režiji.

– Posebno me raduje podatak da su u vrijeme pandemije virusa korona zaposlili više od 200 radnika i otvorili nove proizvodne pogone, što je za svaku pohvalu. Njihov mjesečni fond plata je preko milion KM i to nije lako izdržati, rade za svjetske brendove, snabdijevaju policiju i vojsku evropskih zemalja, zato su opstali i zato se razvijaju – rekao je Višković i poželio „Dermalu“ uspješan rad u narednom periodu.

Član uprave „Dermala“ Stefan Bubić zahvalio je premijeru Viškoviću na podršci i rekao da je nova hala povezala dva postojeća „Dermalova“ proizvodna pogona.

– Sad smo dobili uvezan proizvodni kompleks površine 7.000 metara kvadratnih. Napravili smo tehnološku reorganizaciju, bitno poboljšali uslove rada i stvorili uslove za novo povećanje obima proizvodnje – naglasio je Bubić.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je naglasio da opština ima odličnu saradnju sa ovom kompanijom.

– Zahvaljujući „Dermalu“ naša lokalna zajednica spada u red opština sa najmanjom stopom nezaposlenosti i uvijek će imati našu punu podršku – poručio je Sakan.

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

U novom proizvodnom pogonu od 2.000 metara kvadratnih proizvodi se visokokvalitetna namjenska obuća za vodećeg svjetskog proizvođača Hajks iz Njemačke.

„Dermal“ u Kotor Varošu trenutno zapošljava 800 radnika i posjeduje 15.000 metara kvadratnih proizvodnih pogona.

Preduzeće „Dermal“, osim što se bavi izradom vlastitih proizvoda, veliki dio svojih kapaciteta koristi za uslužno poslovanje, a riječ je o izradi gotove i polugotove obuće za inostrane partnere.

Dnevno izrađuje oko 1.000 pari obuće modnog programa i 4.000 pari namjenske zaštitne obuće, koju, osim u zemlje Balkana, plasiraju i na mnoga druga tržišta u Evropi, kao što su Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, Slovačka i Holandija.