Višković: Važno da mladi postanu partner institucijama

7
Foto: @Vlada_Srpske/Twitter

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas na Jahorini da je važno da mladi svojom aktivnošću postanu partnerska organizacija institucijama Srpske.

Višković je na „Saboru mladih Srpske“ istakao da mladi i institucije trebaju češće komunicirati i razgovarati o svim pitanjima.

Govoreći o jednom od zaključaka „Sabora“ koji se tiče usklađivanja iznosa stipendija sa rastućom inflacijom, Višković je naglasio da će to, vjerovatno, biti urađeno u narednom periodu.

– U budžetu za narednu godinu bismo mogli planirati veće iznose – naglasio je premijer Srpske u okviru panela „Iznošenje zaključaka održanih panela i načini njihove implementacije u praksi“.

Prema njegovim riječima, u okviru „Sabora mladih“ se nije mnogo govorilo o stvarima koje Vlada Republike Srpske već radi, navodeći da Vlada posebnom mjerom svršenim tehnolozima, poljoprivrednim inženjerima i agronomima putem resornog ministarstva daje 40.000 KM za početak biznisa, onima koji imaju imanje, dok se onima koji nemaju svoju zemlju, ona daje u zakup.

– Do sada imamo više od 70 takvih domaćinstava i početnih projekata i oni su se pokazali kao dobra mjera – naveo je Višković.

Višković je podsjetio i da Republika Srpska gradi tehnološki park, te izrazio nadu da će stipendisti Fonda „Dr Milan Jelić“ svojim znanjem biti dio tog parka.

Kao jedan od problema sa kojima se suočavaju institucije Republike Srpske, Višković je naveo da Srpska školuje mlade koji odlaze i prekidaju kontakt i sa Republikom i njenim institucijama.

– Nisam za varijantu da svi ti ljudi, apriori, treba da se vrate u Republiku Srpsku, ali moraju ostati u kontaktu sa institucijama. Očekujem da napravimo konekciju, da ti ljudi svojim znanjem pomognu Srpskoj, našim institucijama i mladima ovdje – rekao je Višković.

Jedan od zaključaka „Sabora mladih“ je i ponovno pokretanje programa „Startap Srpska“, za koji je Višković rekao da je dao dobre rezultate, te da se sada treba samo unaprijediti time da se zapošljava više mladih.

– Možemo ga kreirati da mladi do određenih godina, koje vi odredite, i koji se zaposle u takve subjekte, budu oslobođeni od plaćanja poreza i dohodaka na određen period – predložio je premijer.

Višković je naglasio da institucije Srpske ne žele da izbjegnu dogovor, te istakao da je spreman da već od sutra krene u dogovor u kreiranju mjera koje predlažu mladi.

Govoreći o zaključku da resorna ministarstva dodjeljuju grantove za naučno-tehnološki razvoj u njihovim oblastima, Višković je izjavio da je protiv toga, zato što Vlada treba da dodjeljuje ta sredstva.

– Često se dešava da dva ministarstva rade poslove i da se u određenoj mjeri poklapaju, to je nedopustivo. Želim da kažem da će u budžetu biti grant sredstva za naučno-tehnološki razvoj i da iznose toliko i toliko, a kada se javni poziv raspiše svi apliciiraju – naveo je premijer Srpske.

Govoreći o tome da se formira zajedničko tijelo između Vlade i mladih, Višković je naveo da tako nešto treba formirati zbog toga što su zaključci ovog sabora aktuelni danas, a već za određeno vrijeme neće biti.

– Zato je potrebno tijelo koje će sve da analizira, sa akcentom na rezultate i Vlada će da učestvuje – naglasio je Višković.

Govoreći o zahtjevu da u Republici Srpskoj izgrade odmarališta za mlade, premijer je naveo da je potrebno prvo riješiti važnija pitanja, kao i da nema ništa protiv njihove izgradnje, ali da je potrebno riješiti na koji način i ko će koristiti takva odmarališta.

– Imamo dio imovine koji se nalazi i van Republike Srpske i u određenim destinacijama Srpske. Možemo razgovarati o toj temi, da to bude kamp ili bilo šta drugo i na tom planu možemo pomoći – rekao je Višković.

On je istakao da Republika Srpska ima usvojenu omladinsku politiku, ali i da nema ništa protiv toga da se riješi pitanje profesionalizacije omladinskog rada.

Govoreći o samom „Saboru mladih Srpske“, Višković je naglasio da je ovakav događaj dobar pravac za rješavanje pitanja mladih na kvalitetniji i bolji način, u obostranom interesu – i institucija Srpske i mladih koji žive u njoj.

– Morate shvatiti da smo mi zarobljeni u BiH. Siguran sam da bismo mnoge stvari o kojima smo danas razgovarali drugačije rješavali nego što do danas možemo u ovakvim odnosima. Sinoć sam vidio da mladi imaju vjere u Republiku Srpsku, samo moramo biti strpljivi da izgradimo zemlju po našoj mjeri – poručio je Višković.