Višković: Vlada Srpske predano radi na poboljšanju položaja mladih

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je danas Međunarodni dan mladih, ističući kako Vlada Srpske predano i sa punom odgovornošću radi na poboljšanju položaja onih koji će u budućnosti stvarati uslove za bolji život nekih novih generacija.

– Ovaj međunarodni jubilej, koji su UN ustanovile 1999. godine, trebao bi biti dodatni podsticaj za sve, a pogotovo nosioce javnih funkcija na svim nivoima, da učine sve što je u njihovoj moći da se unaprijedi položaj mladih – navodi se u čestitki.

Višković je dodao da krilatica da „na mladim svijet ostaje“ ne može i ne smije biti samo fraza, nego trajni zavjet i obaveza za sve nivoe vlasti da predano i sa punom odgovornošću svakodnevno rade na poboljšanju položaja mladih, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

On je i podsjetio da vlada Srpske u prethodnim godinama, a i dalje preduzima, brojne aktivnosti s ciljem unapređenja položaja mladih ističući da je posebno ponosan na stimulativnu politiku Vlade u vezi podsticanja stambenog zbrinjavanje mladih parova, zahvaljujući kojim je od 2008. godine do danas znatno olakšana otplata stambenih kredita za blizu 5.000 parova širom Republike Srpske.

– Nastavićemo sa aktivnom pronatlitetnom politikom, isplatom naknada za treće i četvrto dijete kao i programom nabavke udžbenika za učenike osnovnih škola do četvrtog razreda. Uporedo s tim, i dalje ćemo intenzivno obnavljati i graditi nove osnovne i srednje škola, te konstantno unapređivati uslove za studiranje na fakultetima oba naša javna univerziteta – naveo je Višković.

On je naglasio da kao izazov za novo vrijeme, ostaje obaveza istrajnog rada na obezbjeđivanju uslova za zapošljavanje mladih.

– U trenutku dok bilježimo rekordnu zaposlenost, stalni napori cijelog društva trebaju biti usmjereni ne samo na to da se obezbijedi posao za mlade, nego i da budu adekvatano plaćeni za svoj rad i da imaju motiv da ostaju da žive i rade u svojoj zemlji – istakao je Višković.

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. avgusta, a ove godine taj dan je posvećen temi međugeneracijske solidarnosti.