Višković: Vojska Republike Srpske odbranila srpski narod u najtežim trenucima

8
Foto: @Vlada_Srpske/Twitter

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je Vojska Republike Srpske, utemeljena u jednom od najtežih trenutaka po Srbe u novijoj istoriji, odbranila srpski narod u BiH i izborila se za Republiku Srpsku u izuzetno teškim okolnostima.

Višković je učesnicima Odbrambeno-otadžbinskog rata i pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH čestitao krsnu slavu Vojske Republike Srpske – Vidovdan, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

– Na ovaj veliki dan naše slavne istorije upućujem vam najiskrenije čestitke povodom krsne slave Vojske Republike Srpske – naveo je Višković u čestitki.

On je dodao da se sa ponosom i dubokim poštovanjem prema žrtvi koja je data u borbi za slobodu danas dostojanstveno obilježava krsna slava Vojske Republike Srpske.

– Ona živi i zauvijek će živjeti u našim srcima, baš kao i svi naši drugovi koji su položili svoje živote u odbrani srpskog naroda – naveo je Višković.

Komanda Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka tradicionalno organizuje proslavu Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i ovog puka.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.