Višković za „Rusku gazetu“: Republika Srpska nikada neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji

5
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Republika Srpska nikada neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji i trebalo bi ozbiljno da razmotri ulazak u BRIKS, izjavio je predsjednik Vlade Republike Saha Radovan Višković u intervjuu za „Rusku gazetu“.

Višković je rekao da je jedan od glavnih ciljeva i suština odnosa Republike Srpske sa Ruskom Federacijom spremnost da se odupre napadima i pritiscima u cilju uvođenja sankcija Rusiji.

– Imamo jasnu obavezu i spremni smo da konstatujemo da ne pristajemo na bilo kakav oblik pritiska. Republika Srpska nikada neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji – rekao je on.

Višković je rekao da se saradnja sa Ruskom Federacijom uvijek se zasnivala na međusobnom poštovanju i zdravim odnosima, izrazivši uvjerenje da će tako biti i dalje.

– To potvrđuju i rezultati mojih sastanaka i razgovora koji su vođeni tokom moje radne posjete Moskvi – istakao je on.

Višković je naglasio da politika uslovljavanja i sankcija, kao i trenutno okruženje, predstavljaju najveći izazov za sprovođenje različitih bilateralnih rješenja.

– I pored svega ovoga, moramo nastaviti da radimo na jačanju naših odnosa u ovako teškim okolnostima, u okviru kojih treba da pronađemo načine za realizaciju zajedničkih projekata – rekao je on.

Višković smatra da, u svjetlu tekućih i nejasnih uslova koje Brisel postavlja za članstvo u EU, Republika Srpska treba ozbiljno da razmisli o pristupanju BRIKS-u.

– Vjerujem da će naša zemlja imati veće šanse da se pridruži ovoj ekonomskoj organizaciji nego EU, s obzirom na izuzetne odnose koje već imamo sa članicama BRIKS-a, Kinom i Rusijom. BRIKS kao platforma za ekonomsku saradnju pruža nam šansu da unaprijedimo privredni rast jačanjem trgovinskih veza sa ovim zemljama. Republika Srpska je uspostavila odličnu saradnju sa Kinom, kao i Rusijom na nekoliko projekata, što je značajna prednost. Iako formalno nismo članica BRIKS-a, saradnja sa dvije najveće članice ove organizacije za nas stvara posebne konkretne prednosti – rekao je on.

On je istakao da zemlje BRIKS-a čine značajan dio svjetske trgovine i stranih investicija.

– Ova organizacija promoviše globalni ekonomski razvoj. Stoga je BRIKS atraktivan za Republiku Srpsku. Trebalo bi aktivno da razmotrimo pristupanje BRIKS-u, čime bismo doprinijeli ne samo ekonomskom prosperitetu našeg regiona, već i jačanju političkih veza sa zemljama koje dijele slične interese – rekao je premijer Srpske.

Višković je istakao da je Republika Srpska jedinstvena i nepokolebljiva u odbrani Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je temeljna garancija zaštite svih njenih prava i jedini uslov za opstanak BiH.

– Prema Dejtonskom sporazumu, BiH se sastoji od dva ravnopravna entiteta i vodi računa o interesima tri konstitutivna naroda (Srba, Hrvata i Bošnjaka). Svaki pokušaj dovođenja u pitanje ove strukture narušava pažljivo izgrađen balans neophodan za njeno funkcionisanje i dovodi u pitanje ustavna i sva druga prava Republike Srpske. Ljudi koji vode Republiku Srpsku i njeni građani na ovo neće pristati – jasan je premijer Srpske.

On je istakao da proces podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice zapravo traje od kraja rata.