Vlada: Agencija za lijekove BiH nadležna za cijenu lijekova

31
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Vlada Republike Srpske odbacuje neargumentovane tvrdnje pojedinih opozicionih partija o navodnom „kozmetičkom smanjenju“ marže na lijekove, te poziva ove političke partije da ubuduće sve informacije u vezi sa cijenom lijekova potraže kod institucije, nadležne za ovu oblast – Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

– Ovom prilikom, ukazujemo i na činjenicu da se cijena lijekova u cijeloj BiH, a ne samo u Republici Srpskoj, određuju isključivo na osnovu Pravilnika o načinu kontrole, oblikovanja i načinu izvještavanja o cijeni lijekova u BiH, koju donosi Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH – navodi se u saopštenju iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske.

S obzirom na to da su političke partije, koje Vladu Republiku Srpske prozivaju za cijenu lijekova u BiH, u koalicionom odnosu sa PDP-om, čiji je kadar direktor Agencije Aleksandar Zolak, u saopštenju im sugerišu da iskoriste koalicionu saradnju i utiču da dođe do smanjenja cijene lijekova, kako je to svojevremeno PDP i obećao građanima Republike Srpske.

– Takođe, koristimo ovu priliku da im ukažemo da, zahvaljujući Agenciji i njenom direktoru, već godinama ne postoji kontrola primjene Pravilnika o cijenama lijekova, s obzirom na to da ne funkcioniše Nadzorno tijelo za kontrolu primjene Pravilika. Istovremeno, ukazujemo i na činjenicu da je upravo ova agencije, koju vodi kadar vašeg koalicionog partnera, prilikom određivanja referentne cijene lijekova za BiH, kao jednu od tri referentne zemlje odredila i Sloveniju, sa značajno većim životnim standardom od BiH, pri tome određujući koeficijent 1 umjesto 0,8, na osnovu čega sada imamo najskuplje lijekove u regionu – ističe se u saopštenju.

Iz Vlade naglašavaju da je neodogovornošću i neispunjavanjem obećanja datim građanima, kadar PDP-a Aleksandar Zolak obezbijedio građanima najskuplje lijekove.

– Što se tiče smanjenja marži, Vlada Republike Srpske preduzela je mjere koju su u granicama njenih mogućnosti, ne potpadajući pod uticaj bilo kakvog lobija i u namjeri da odgovori na potrebe građana, ali i da izađe u susret zahtjevima više udruženja sa kojima se razgovaralo, u domenu mogućih odluka Vlade i njene nadležnosti – navodi se u saopštenju.

Iz Vlade naglašavaju da nema nikakve sumnje da je odluka i namjera Vlade Republike Srpske u ovom slučaju dobra i u korist građana, jer su u fokus stavljeni upravo njihovi interesi, te da se ostavilo dovoljno prostora da se konačna cijena lijekova za građane i smanji.