Višković: Vlada će donijeti odluku o najnižoj plati, ako to ne uradi Ekonomsko-socijalni savjet

7
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Vlada donijeti odluku o najnižoj plati u Srpskoj, ako to ne bude urađeno na predstojećoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Višković je rekao da je Ekonomsko-socijalni savjet taj koji po zakonu treba da donese odluku o najnižoj plati u Republici Srpskoj.

– Ukoliko ne sjednici ne bude bilo odluke onda će Vlada, kao što je i do sada radila, donijeti odluku. Ne mislim da je to nešto toliko aktuelno ili nešto što ne bi trebalo da bude predmet usaglašavanja – izjavio je Višković BHT1 .

Višković je podsjetio da je i prije dvije godine postojao pritisak da Vlada donese odluku o najnižoj plati, te da je i tada rekao da socijalni partneri, onako kako je zakon predvidio, treba da održe konsultacije i da se pokušaju dogovoriti.

Prema njegovim riječima, već je napravljen određen iskorak, pošto je Unija udruženja poslodavaca izašla sa svojim prijedlogom, a sindikat sa svojim, te će imati o čemu da razgovaraju.

Predsjednik Vlade Srpske ukazao je da je minimalna plata u Federaciji BiH trenutno nešto niža od najniže u Srpskoj, koja sada iznosi 650 KM.

– Troškovi života u oba entiteta su identični, u FBiH su po nekim osnovama čak i veći nego kod nas – po pitanju električne energije koju plaćaju domaćinstva u FBiH u odnosu na cijenu koja plaćaju domaćinstva u Srpskoj. I pored najavljenog poskupljenja od 1. januara, u Srpskoj će i dalje biti povoljnija cijena električne energije za građane u odnosu na FBiH – naveo je Višković.

On je rekao da, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata u FBiH iznosi 1.167 KM, dok je u Srpskoj u novembru iznosila 1.211 KM, ocijenivši da to nije beznačajna razlika.

– Do prije tri godine, odnosno prije nego što sam bio predsjednik Vlade u prošlom mandatu, to je bilo nezamislivo. Svih godina prosječna plata u FBiH je bila veća nego u Republici Srpskoj. Ovo govorim jer smo neke stvari radili u proteklom periodu i došli do ove pozicije – istakao je Višković.