Vlada Holandije se izvinila za progon Jevreja

22
Foto: deccanherald.com

Holandski premijer Mark Rute izvinio se danas u ime holandske Vlade za progon Jevreja u Drugom svjetskom ratu.

Rat je preživjelo samo 38.000 od 140.000 Jevreja, koliko je živjelo u Holandiji, ali do sada se nijedna Vlada Holandije nije izvinila za ulogu tadašnjih vlasti.

– Sada kada su posljednji preživjeli i dalje sa nama izvinjavam se u ime Vlade za ono što su vlasti tada učinile – rekao je Rute.

On je govorio na skupu u Amsterdamu u znak sjećanja na žrtve Holokausta uoči obilježavanja 75 godina od oslobođenja nacističkog logora Aušvic-Birkenau.

– Institucije naše Vlade nisu djelovale kao čuvari pravde i bezbjednosti. Previše službenika izvršavalo je naredbe okupatora – rekao je Rute, prenosi AFP

On je rekao da gorke posljedice sastavljanja spiskova Jevreja i protjerivanja nisu nikada adekvatno priznate.

– I sada, 75 godina nakon oslobođenja Aušvica, antisemitizam je i dalje među nama. Upravo zato mi u potpunosti priznajemo šta se dogodilo i kažemo to jasno i glasno – rekao je Rute.

Pitanje izvinjenja postavljeno je 2012. godine u vrijeme kada je Rute bio premijer. On je tada rekao da nisu dostupne sve informacije o postupcima Vlade tokom rata i da nema dovoljno podrške javnosti za zvanično izvinjenje.

U svom govoru u izraelskom parlamentu 1995. godine holandska kraljica Beatris rekla je da je Holandija učinila dovoljno da pomogne Jevrejima tokom rata.

Vim Kok, nekadašnji premijer Holandije izvinio se 2000. godine zbog „ledene dobrodošlice“ kojom su Holanđani dočekali preživjele Jevreje iz logora nakon Drugog svjetskog rata.