Vlada Srpske: Američka administracija otvoreno na strani onih koji potkopavaju Dejton

48
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Odluka američke Vlade o uvođenju sankcija ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću, kao i nedavne slične odluke kojim su obuhvaćeni još neki zvaničnici Republici Srpske, ima političku pozadinu i predstavlja otvoreno svrstavanje američke admnistracije na stranu bošnjačkih političkih elita koje, nasuprot svojim obrazloženjima, otvoreno i neskriveno rade na potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Vlade Srpske.

U saopštenju se ističe da ministar Šeranić nijednom svojom odlukom, uključujući i predloženi zakon o uspostavljanju agencije za lijekove Republike Srpske, nije mogao da „opstruše ili prijeti provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i potkopavanju demokratskih procesa“, kako je navedeno u zvaničnom obrazloženju Vlade SAD.

Iz Vlade Republike Srpske ukazali su da Dejtonski mirovni sporazum na bilo koji način, ni direktno ni indirektno, ne tretira ovu oblast, te, u skladu s tim, ministar Šeranić, predlaganjem ovog zakona, nije mogao „opstruisati ili prijetiti provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Nasuprot tome, poručili su iz Vlade Srpske, ministar Šeranić je, u skladu sa svojim mandatom i utvrđenim nadležnostima, provodio politike Vlade Republike Srpske, a s ciljem zaštite javnog zdravlja građana Srpske.

– Zakon o uspostavljanju agencije za lijekove Republike Srpske nije motivisan političkim razlozima, kako se to implicira u odluci Vlade SAD o sankcijama ministru Šeraniću, već brigom za adekvatanu zaštitu zdravlja stavništva Republike Srpske u situaciji kad smo se, u jeku pandemije virusa korona suočavali sa neodgovornim djelovanjem Agencije za lijekove BiH koja je, sa više svojih kontroverznih odluka, direktno ugrozila zdravlje stanovništva Republike Srpske – istakli su u Vladi Srpske.

U saopštenju se naglašava da je upravo težnja za daljom centralizacijom i unitarizacijom BiH u potpunosti suprotna osnovnim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ovakva odluka Vlade SAD, zapravo, nije ništa drugo već još jedan bezuspješni pokušaj pritiska na političko rukovodstvo i Vladu Republike Srpske kako bi odustali od borbe za prava Republike Srpske koja su garantovana upravo Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Podsjećamo, juče su SAD uvele sankcije ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću i predsjednku Federacije BiH Marinku Čavari, saopšteno je na veb sajtu američkog Mnistarstva finansija.