Vlada: Usvojiti novi memorandum o saradnji vlada Srpske i Srbije

2
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o izradi novog memoranduma o saradnji između vlada Srpske i Srbije radi jačanja veza matice i dijaspore i prijedlog teksta memoranduma.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Kabinet ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za koordinaciju mjera u oblasti dijaspore dogovorili su da usvoje novi memorandum o saradnji u oblasti jačanja veza sa dijasporom, saopšteno je iz biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

„Uzimajući u obzir da je proteklo više od deset godina od potpisivanja prethodnog Memoranduma, kao i da je došlo do određenih institucionalnih promjena i nadležnosti, bilo je neophodno da se predlože odgovarajuće dopune i definišu aktuelni prioriteti saradnje sa dijasporom“, navedeno je u saopštenju.

Radna grupa koju su činili predstavnici obje institucije izvršila je analizu Memoranduma iz 2013. godine, utvrdila prioritete u ovoj oblasti i dostavila integralni tekst vladama na usvajanje.

Slijedi konkretizacija saradnje sa Vladom Sankt Petrburga

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o „Mapi puta“ aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Vlade Sankt Peterburga i Srpske od 2024. do 2026. godine.

Riječ je nastavku saradnje i realizacije aktivnosti između Republike Srpske i Sankt Peterburga i sa tim u vezi planirano je potpisivanje četvrte „Mape puta“, navedeno je u saopštenju Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju je precizirano da dokument obuhvata zajedničke aktivnosti u oblasti industrije, privrede i preduzetništva, trgovine i turizma, zdravlja i socijalne zaštite, prosvjete i kulture, nauke i visokog obrazovanja, te omladine i sporta.