Vlada utvrdila Prijedlog rezolucije o protivljenju izgradnji objekta za zbrinjavanje radioaktivnog otpada

5
Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje i uspostavljanja nuklearnog objekta „Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada“ na Trgovskoj gori u opštini Dvor u Hrvatskoj i uputila je Narodnoj skupštini Republike Srpske na usvajanje.

Prijedlogom rezolucije izražava se protivljenje izgradnji i uspostavljanju nuklearnog objekta „Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada“ na lokaciji bivšeg vojnog skladišta „Čerkezovac“ na Trgovskoj gori u opštini Dvor, te se utvrđuju osnovni okviri za rješenje ovog problema, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Ovom rezolucijom utvrđuju se politike i izvršioci daljih aktivnosti, te ističe potreba da sve nadležne institucije u Republici Srpskoj i u BiH, stručna javnost i akademska zajednica, gradovi i opštine u slivu rijeke Une, kao i nevladine organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine zauzmu jedinstven stav i preduzmu sve aktivnosti na sprečavanju realizacije aktivnosti na pomenutoj lokaciji.

To je potrebno s ciljem zaštite interesa Republike Srpske i BiH, kao i zaštite bezbjednosti i zdravlja stanovništva i ustavom zagarantovanog prava na zdravu životnu sredinu.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o zaštiti prirode, čiji je jedan od prioritetnih ciljeva unapređenje upravljanja postojećim i uspostavljanje novih zaštićenih područja, a njime se uvodi i novo načelo – načelo predostrožnosti radi uspješnog sprovođenja ciljeva i zadataka zaštite prirode.

Ovim zakonskim rješenjem unapređuje se i očuvanje divljih vrsta u prirodi, i to zabranom upotrebe određenih sredstava za hvatanje i ubijanje divljih vrsta, zbrinjavanjem divljih vrsta u prihvatilištima, definisanjem područja očuvanja divljih vrsta ptica, uvođenjem odredbi o repopulaciji divljih vrsta, te propisivanjem označavanja strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta.

Tim aktom uvedene su i nove odredbe na osnovu kojih je omogućeno proglašavanje vrste od posebnog značaja za Republiku Srpsku.

Nacrtom ovog zakona ostvaruje se veći stepen usklađenosti zakonodavnog okvira Republike Srpske sa pravnom tekovinom EU u oblasti zaštite prirode i doprinosi sprovođenju međunarodnih konvencija koje je BiH ratifikovala.

Riječ je o Konvenciji UN o biološkoj raznovrsnosti, Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune, Konvenciji o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja, Konvenciji o močvarnim vlažnim staništima, te ostalih međunarodnih ugovora u području zaštite prirode.

Radi promovisanja zaštite prirode novim nacrtom zakona uvedeno je obilježavanje Dana zaštite prirode i dodjeljivanje priznanja za postignuća u oblasti zaštite prirode.

Formirano upravljačko tijelo za realizaciju gradnje memorijalnih centara

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o osnivanju zajedničkog upravljačkog tijela za realizaciju projekta sa Vladom Srbije za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu.

U Upravljačko tijelo, kao predstavnici Republike Srpske, imenovani su predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Odlukom Vlade formiran je i zajednički Odbor za realizaciju odluka Upravljačkog tijela za izgradnju memorijalnih centara čiji je zadatak da pripremi detaljan plan aktivnosti za izgradnju i održavanje dva memorijalna centra, da prati sprovođenje tih aktivnosti, da organizuje događaje i aktivnosti koje se tiču memorijalnih centara, kao i da promoviše njihov značaj u javnosti.

Za koopredsjednika Operativnog odbora iz Republike Srpske imenovan je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.

U Operativni odbor imenovani su i šef Kabineta predsjednika Republike Srpske Danijel Dragičević, ministri prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić, finansija Srpske Zora Vidović, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik, direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković, načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Osnivanje pomenutih radnih tijela definisano je ranije potpisanim Memorandumom o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić potpisali su 4. avgusta u Banjaluci Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

Vlada Srbija je 27. aprila usvojila zaključak da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, čime je i formalno počela realizacija dogovora predsjednika Srbije i Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika o podizanju memorijalnih centara u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Predsjednici Srpske i Srbije su dogovor o konkretizaciji ideje o izgradnji dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama postigli na sastanku u Beogradu 14. aprila, na Veliki petak.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije dao je blagoslov i prihvatio da učestvuje u ovom istorijski i strateški značajnom nacionalnom i regionalnom, pa i evropskom projektu.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je Srni da će izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini posvećenog žrtvama ustaškog zločina genocida u NDH i njenom najvećem logoru – Jasenovac, biti korak dalje u očuvanju sjećanja na 500.000 ubijenih Srba, 40.000 Roma i 33.000 Jevreja, među kojim je bilo i 20.000 djece.

Tulekovićeva je navela da Javna ustanova Spomen-područje Donja Gradina radi na prikupljanju i raspolaže muzejskom građom koja predstavlja značajan fundus budućeg muzeja, s obzirom na stručnost, edukacije i interdisciplinarni pristup kustosa.

Za program lijekova u ograničenim količinama 76 miliona KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o načinu finansiranja programa lijekova koji se primjenjuju u ograničeno dostupnim količinama za narednu godinu, a sredstva za finansiranje ovog programa od 76 miliona KM biće obezbijeđena iz republičkog budžeta za narednu godinu.

Na sjednici je donesena i odluka o načinu finansiranja posebnog programa medicinskih sredstava koja se primjenjuju u ograničeno dostupnim količinama za narednu godinu. Sredstva za tu namjenu od dva miliona KM biće obezbijeđena iz budžeta za narednu godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada je donijela i odluku o načinu finansiranja programa neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice za nardnu godinu u iznosu od devet miliona KM, kao i odluku kojom se reguliše način finansiranja programa za obezbjeđivanje biomedicinski potpomognute oplodnje za narednu godinu u iznosu od 3,5 miliona KM.

Sredstva za te namjene biće obezbijeđena iz budžeta za narednu godinu.

Vlada je usvojila izvještaj o radu Kompenzacionog fonda Republike Srpske za period od 1. januara do 16. oktobra ove godine u kojem se navodi da je Upravni odbor Kompenzacionog fonda zaključcima odobrio ukupno 15.764.178 KM.

Kada se uzmu u obzir i isplate iz 2020, 2021. i 2022. godine ukupno isplaćena sredstva za sanaciju i ublažavanje štetnih posljedica virusa korona, interventne nabavke i suzbijanje i iskorjenjivanja afričke kuge svinja zaključno sa 16. oktobrom ove godine iznose 377.010.707 KM (Kompenzacioni fond 258.466.100 KM i Fond solidarnosti za obnovu 118.544.607 KM).

Donesena je i odluka o davanju saglasnosti na Pravilnik o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a usvojena je i informacija o potrebi za angažovanjem i finansiranjem lica za podršku učenicima sa smetnjama u razvoju u narednoj godini.