Vladika Atanasije u Prizrenu: Sveti Jovan Bogoslov je na čelu svih bogoslova

87
Foto: mitropolija.com

Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hecegovački Atanasije juče je, na praznik Svetog apostola Jovana Bogoslova, načalstvovao Svetom liturgijom u crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Sasluživali su mu arhimandrit Mihailo, iguman manastira Svetih Arhangela, otac Đorđe, starešina Ljeviške, profesori i đaci Prizrenske bogoslovije.

Vladika je u liturgijskoj besjedi kazao da je Gospod Svetom Jovanu Bogoslovu ukazao veliku čast jer mu je poverio Majku svoju, a on je naslonivši se na grudi Gospodnje na Tajnoj večeri pocrpeo svu dubinu bogoslovlja, zato se naziva Bogoslov.

– Počinje njegove Jevanđelje bogoslovljem, a završava se ovim da Gospod predaje Majku svoju njemu, a njega Njoj i tako se stvara srodstvo. Majka Božja se inače orodila sa Sinom svojim sa Gospodom i time sa Ocem – Bogom Ocem, a Jovan je predvodnik tih orođenih i srodnika Gospodnjih, braće po blagodati Duha Svetoga – besjedio je vladika i dodao da je jevanđelist Jovan na čelu svih bogoslova.

Preosvećeni vladika Atanasije je na kraju svog poučnog slova čestitao praznik studentima na Bogoslovskom fakultu svuda i svima bogoslovima i bogoslovskim školama, a naročito prizrenskim bogoslovima, ističući da Gospod i Majka Božija imaju veliku ljubav prema carskom gradu Prizrenu.

Poslije Svete arhijerejske liturgije zajedničarenje je nastavljeno u Bogosloviji Svetog Kirila i Metodija.