Vladika Dimitrije: Gospod svima daruje ljubav i čistotu kroz Božije zapovijesti

7
Foto: Vlado Ružić

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je večeras u Trebinju da Gospod daje ljubav i čistotu svima kroz Božije zapovijesti, a sve to za malo truda da svi poslušaju Jevanđelje i Božiju riječ.

Vladika Dimitrije je obraćajući se okupljenima na Trgu slobode u Trebinju, nakon litije u kojoj je učestvovalo više hiljada građana povodom Preobraženja Gospodnjeg – krsne slave hrama i grada Trebinja, poželio da Bog da da molitvom, vjerom, ljubavlju i nadom svi proslavlju Gospoda, te da srce bude prostor proslavljanja Boga.

Foto: Vlado Ružić

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije prenio je okupljenima pozdrave naroda Kosova i Metohije, rekavši da svuda gdje živi srpski narod Gospod mu je podario krst, raspeće i stradanje koje približuje Bogu i veže za Boga.

– Bez stradanja i raspeća, nema vaskrsenja, koliko god je težak krst koji nosimo, nije nam težak jer je Gospod sa nama – rekao je vladika Teodosije.

Foto: Vlado Ružić

Episkop Teodosije je ukazao da je Bog darovao blaženopočivše mitropolite Amilohija i Atanasija koji su bili živi primjer vjere Hristove i ljubavi Božije.

– Na nama je samo da nastavimo njihovim putem. Mi na Kosmetu ne bi mogli sami da opstanemo da nije arhijereja i vernog naroda. Među njima je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji nas redovno posećuje i hrabri i čini da krst koji nosimo bude lakši – rekao je episkop Teodosije.

Vladika Teodosije je istakao da Gospod sve preobrazi.

– Tako da ako sebe preobrazimo i ispunimo se blagodaću Duha Svetoga, onda će svi biti dostojni nasljednici svetih predaka koji su živjeli na ovim prostorima – dodao je vladika.

U svečanoj litiji ulicama grada učestvovao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, rukovodstvo grada, generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović, predstavnici političkog i javnog života Trebinja i Hercegovine, gosti iz regiona.

Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju jutros je počelo obilježavanje hramovne i slave grada Trebinja.

Liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, njihovim preosveštenstvima episkopima mileševskim Atanasijem, diseldorfskim i njemačkim Grigorijem, zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem i sveštenstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Slavske svečanosti završene su večeras koncertom „Rok el klasiko“, Stefana Milenkovića i Neleta Karajlića, koji na Trgu slobode.