Vladika Grigorije: Molimo se za dobrog patrijarha

80
Foto: Vladika Grigorije

Važno je da se molimo Bogu da naša crkva ponovo dobije prvojerarha (patrijarha) i da on bude dobar. Svi smo zabrinuti i mislimo se ko li će to biti. I ja sam jedan od tih koji se brine, iako Jevanđelje govori da se ne brinem – rekao je u svojoj besjedi tokom nedjeljne liturgije episkop diseldorfski i njemački Grigorije Durić.

On je u svom obraćanju vjernicima u hramu Svetog Save u Diseldorfu, povodom obilježavanja praznika posvećenog Svetom Grigoriju Bogoslovu, istakao da je pomenuti svetac svojevremeno govorio kako prvojerarh treba da bude „onaj koji će izazivati zavist, a ne sažaljenje“.

– On treba da bude iz broja onih koji neće svakome popuštati, nego će se, ako je to interesu višeg dobra, znati da se usprotivi – citirao je vladika sveca po kojem je dobio i ime, poručujući da riječi Grigorija Bogoslova jednako važe danas, kao što su važile i u vrijeme kad ih je izgovorao.

– Ovih dana je važno da se molimo Bogu i da naša crkva ponovo dobije prvojerarha i da on bude dobar. I svi smo zabrinuti i svi mislimo: „Bože, ko li će to biti?“ I ja sam jedan od tih koji je zabrinut, iako Jevanđelje govori da se ne brinem – rekao je on.

Vladika je dodao da je pomenuti svetac bio carigradski patrijarh i najveći bogoslov, koji se dobrovoljno odrekao vlasti.

– To je ono što je pouka. Kad sam noćas i ovih dana mislio o svim svojim životnim promašajima, pomislio sam da će me možda spasiti to što se zovem Grigorije i što mi je zaštitnik Grigorije Bogoslov. On je bio čovjek koji je govorio ono što misli i koji je zbog toga patio. On je bio svet, a ja sam grešnik. Pa, kad je on stradao kao svet, kako da ja ne stradam kao nesvet – podvlači on, poručujući da svi mogu da nauče od svetitelja kao što Grigorije Bogoslov.

– Ako hodiš – hodi. Ako si uspravan – budi uspravan. Ako si ti uspravan, a brat je pao, ne osuđuj ga, već mu pruži ruku. Ako si na vlasti, bilo to crkvena ili zemaljska, ne uznosi se, nego se smiri, jer ćeš pasti kad-tad. To je Jevanđelje, to je Sveti Grigorije Bogoslov, to je snaga – naglasio je episkop diseldorfski i njemački.

Podsjetimo, 18. februara će episkopi Srpske pravoslavne crkve će birati novog patrijarha.

Čitavu besjedu vladike Grigorija možete pogledati na linku ispod: