Vladika Jefrem: Patrijarh na ovim prostorima željno čekan i uvijek dobrodošao

3
Foto: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem poželio je srpskom patrijarhu Porfiriju dobrodošlicu u Eparhiju banjalučku i Banjaluku i istakao da je svuda, a naročito na ovim prostorima, željno čekan i uvijek dobrodošao.

Zahvalio mu je i što je preuzeo krst da bude patrijarh, te istakao kako pravoslavni vjerujući Srbi na ovim prostorima nepogrešivo osjećaju da je njihova snaga, pored vjere, u vezi sa nacionalnim bićem.

– Na ovim srpskim prostorima živimo i radimo u teškim uslovima, ono što se drugima daje kao prirodno i normalno, nama se onemogućava – napomenuo je episkom banjalučki.

Foto: SRNA

On je istakao da mnogostradalni srpski narod ima mnogo vrlina, ali i nedostataka, te istakao neslogu što daje priliku protivnicima da rade protiv srpskog naroda.

– Blagoslovite i poučite ovaj vjerujući narod – rekao je episkop Jefrem.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doputovao je večeras u Banjaluku gdje mu je svečani doček priređen pred Hramom Svete Trojice, a potom je u njegovu čast služena doksologija.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpskog patrijarha su dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop banjalukčki Jeferem, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i drugi predstavnici javnog života Republike Srpske i Banjaluke.

Ni kiša nije spriječila mnogobrojne vjernike koji su stigli da dočekaju srpskog patrijarha, čija posjeta za njih predstavlja veliki događaj.

Dolaskom u Banjaluku Njegova svetost započinje dvodnevnu posjetu Eparhiji banjalučkoj, prvu zvaničnu otkako je izabran na mjesto poglavara Srpske pravoslavne crkve.