Vladika Joanikije: Borba je tek počela

40
Foto: Dejan Simić/Sputnjik

Mitropolitu Amfilohiju i vladiki Joanikiju uručena je danas nagrada „Povelja Prosvjete“, koja se uručuje za doprinos u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda.

Kako saznaje Sputnjik, mitropolit Amfilohije nije mogao da prisustvuje dodjeli, pa je episkop Joanikije nagradu primio i u njegovo ime.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je, obraćajući se prisutnima na ceremoniji uručenja nagrade, izrazio nadu da će borba protiv zla, nepravde i izdaje uroditi plodom.

– Podrška cijelog srpskog naroda, a možemo reći i cijelog pravoslavnog i kulturnog, ohrabruje nas da istrajemo. Zato će nam vaša podrška trebati i ubuduće. Borba je tek počela – poručio je Jonakije.

Foto: Dejan Simić/Sputnjik

Vladika je naveo da su se litije, koje se četvrtkom i nedjeljom održavaju u Crnoj Gori, ali i u regionu, od jednog spontanog pokreta naroda pretvorile u velike svenarodne svečanosti.

– Dobili smo utjehu od Boga i ohrabrenje. Osjećamo da zajedno sa našim narodom na litijama idu anđeli, kao i sveti Vasilije i Sveti Petar Cetinjski i da nas prati blagoslov. Vidjeli ste 80-godišnjeg starca koji je od manastira Dubočice prešao bosonog po ovoj zimi 20 kilometara do Pljevalja. U ovoj našoj litiji ide se kao na hodočašće. Ovo i jesu hodočašća – rekao je vladika.

Međutim, dodao je on, još nema prilike za trijumf jer borba traje i neizvjesna je.

Foto: Dejan Simić/Sputnjik

On je ponovio da je crnogorska vlast donijela zakon koji je zapravo udar na crkvu, vjeru i pravoslavlje.

– Druge vjere u Crnoj Gori su regulisale svoje vjere putem ugovora i tim ugovorima su obezbijeđena sva prava. A ovaj zakon je namjenjen samo za SPC s ciljem da se na državu preknjiže sve naše stare svetinje, da se ugrozi pravoslavlje i da se crkva i narod ponize – objasnio je on.

Govoreći o nagradi, rekao je da je doživljava kao veliku podršku njemu lično, ali i podršku sveštenstvu i raspetom narodu i raspetoj crkvi u Crnoj Gori.

– Prenosim vam blagoslov Svete Gore i pozdrave mitropolita Amfilohija – poručio je on.

„Повеља Просвјете" митрополиту Амфилохију и епископу Јоаникију

Posted by Sputnik Србијa on Friday, February 7, 2020

Dodjela nagrade otvorena je svetosavskom himnom „“skliknimo s ljubavlju“, nakon čega se okupljenima obratio predsjednik beogradskog odbora „Prosvjete“ Milimir Mučibabić.

On je rekao da se odbrana nacionalnih interesa trenutno prelama preko sudbine SPC u Crnoj Gori.

– Tamo je na djelu rasrbljavanje sopstvenog naroda. Politička elita u Srbiji i Srpskoj ne smije zatvarati oči nad ovom činjenicom. Očito je da je cilj raznih globalnih i regionalnih centara moći da srpstvo u iskonskom smislu nestane i bude svedeno na kumanovsku Srbiju – rekao je Mučibabić.