Vladika Joanikije: Ne tražimo ništa što drugi nisu dobili

45
Foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori ne traži ništa više nego što su druge vjerske zajednice dobile i ništa manje od onoga što joj pripada, poručio je Njegovo preosvštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Vladika Joanikije je u govoru, koji je pročitan na svetosavskoj akademiji u Nikšiću, naveo da je tačno prije osam vijekova Sveti Sava osnovao Episkopiju budimljansku sa sjedištem u manastiru Đurđevi Stupovi.

– To je najbolja potvrda našeg identiteta i ogledalo našeg istorijskog kontinuiteta – istakao je episkop Joanikije, dodajući da je to vrijeme ispunjeno borbom za čistotu vjere i pravoslavnu crkvu, koja, kako je rekao, i danas poprima slične oblike.

Vladika je izrazio žaljenje što je u Crnoj Gori protivnik Crkve Božije odnarođena vlast.

– Ali, uzdamo se da će pravda pobijediti i da će zakon koji će regulisati odnos sa crkvama i vjerskim zajednicama biti donesen na sveopšte zadovoljstvo i uz opštu saglasnost svih na koje se odnosi – dodao je vladika.

Vladika je poručio da se ne smije dozvoliti da vjera njegovana osam vjekova bude ponižena, a srpski narod diskriminisan, kao ljudi drugog reda.

– Mi ne tražimo ništa više nego što su druge vjerske zajednice dobile i ništa manje od onoga što nam pripada. Svetinje imaju svoj život, naš je zadatak da ih čuvamo i branimo, bez odstupanja, znajući da je molitva najjače oružje koje ima Crkva Božija – poručio je episkop Joanikije.

Episkop je naglasio da su ime Svetog Save i svestrani značaj njegovog žitija i djela moralni putokaz koji treba da slijedi srpski narod.

– I u njegovo vrijeme Crkva je bila na krstu, ali je izišla kao pobjednik. Nju, po riječima Spasitelja, ni vrata adova ne mogu nadvladati. Tako će biti i ovog puta – zaključio je vladika Joanikije.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.