Vladika Joanikije primio Krivokapića i Bečića

26
Foto: Miloš Vujović/mitropolija.com

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije primio je u Nikšiću premijera Zdravka Krivokapića i predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića, a tokom susreta rekao je da je ovo godina velikog jubileja, velikih događaja i promjena na bolje u ovom gradu.

Tokom susreta u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, episkop Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, srdačno je pozdravio predstavnike vlasti, podsjetivši na istoriju ove svetinje.

– Navršava se malo više od 120 godina istorije ovog hrama, a ove godine proslavljamo 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog, pa je ovo godina velikog jubileja, velikih događaja i promjena, ako Bog da, u gradu Nikšiću, promjena na bolje. Samo te promjene želimo, znamo da mogu biti i drugačije, ali mi uvijek želimo i trudimo se da sve što radimo bude na bolje – rekao je episkop Joanikije.

On je naveo da, nažalost, do sada nije bilo skoro nikakvog kontakta sa prethodnim vlastima.

– Doživljavajući opstrukciju u svim našim nastojanjima da ostvarimo kontakt i uradimo nešto dobro, došli smo u situaciju, ne želeći da se suprotstavljamo državi, da je ovaj hram prilično zapušten, odnosno treba mu naša naročita pažnja. Cio ovaj komleks zahtijeva veliku obnovu i to je simbol onoga što treba našem narodu, a treba nam i duhovna i materijalna obnova, treba nam obnova povjerenja, obnova dijaloga, obnova u svakom pogledu – istakao je vladika Joanikije.

On je izrazio nadu da će današnja posjeta Nikšiću, ovom svetom hramu i Episkopiji biti dobar znak za preporod Nikšića, za uspjeh vlasti Crne Gore u svemu što dobro čini i planira.

Premijer Kriokakapić je izrazio naročito zadovoljstvo što se nalazi u hramu njegovog djetinjstva i mladosti, koji je tada posjećivao.

Ovaj hram je imao kratku restauraciju kada je dolazio Sveti patrijarh Pavle i hodio Nikšićem i, na neki način, svojim stopama dodatno osveštao ovaj hram.

– Ovo je prilika da mi, kao Vlada, preispitamo sve mogućnosti i zajedno sa Eparhijom budimljansko-nikšićkom nađemo najbolji način da sačuvamo i ukrasimo ovaj hram. Nikšić to zaslužuje, a ovaj Hram posebno, tako da Vladika s pravom danas podsjeća kakve sve obaveze treba da imamo – rekao je Krivokapić.

Bečić je rekao da je posebna radost nalaziti se na ovom svetom mjestu, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

– Sveti Vasilije je, upravo, jedan od svetaca koji nas je učinio kojim putevima treba da hodimo, a ti putevi su oni koji danas i mi promovišemo. To su putevi bratske sloge, ljubavi, mira i zajedništva među ljudima – poručio je Bečić

On je ocijenio da duvaju neki pozitivni vjetrovi, te da i februarsko sunce u Nikšiću šalje optimističnu poruku u susret svemu što Nikšić i Crnu Goru čeka u nastupajućim danima, mjesecima, godinama.