Vladika Joanikije zadržan na graničnom prelazu Ranče

20
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja’ saopštio da je na na graničnom prelazu Ranče zadržan episkop budimljansko-nikšićki

– Režim, još uvijek nesvjestan da se narod u Crnoj Gori dogodio i da smo se oslobodili straha, na sve načine pokušava da zaplaši našu djecu u školama, omladinu na gradskim ulicama, zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama, preteći ili realizujući represivne mjere. Ovih dana, evidentno je i prisustvo raznih „policijskih snaga“ na ulicama Pljevalja, koje bez identifikacionih brojeva, imena i drugih oznaka, a pokrivenih lica i pod oružjem, zaustavljaju i pretresaju blagočestivu omladinu, bivajući drski i primjenjujući fizičku silu. Ovih poteza nisu pošteđeni ni naši sveštenici i episkopi, o čemu svjedoči sramotna činjenica da je prethodne noći na graničnom prelazu Ranče zadržan episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije, uz nalog za pretres njegovog automobila – saopštio je Pljevaljski odbor za odbranu svetinja.

Odbor navodi da su već više od mjesec dana svjedoci veoma opterećujućeg stanja u koje su Crnu Goru uveli, kako navode, vršitelji vlasti i decenijski režimski protagonisti, donijevši antiustavni, anticivilizacijski i anticrkveni „Zakon topuza“ u atmosferi koja je stravično podsjećala na užasnu „Kristalnu noć“.

– Nastojeći da otmu svetinje koje su naši preci gradili i branili i predstavljajući taj čin evropskim i demokratskim (a čemu je dijametralno suprotan!), pokušali su da, po ko zna koji put tokom dugog perioda mentalne tiranije, ponovo podijele narod Crne Gore i da na tim „podjelama“ ušićare nove politikantske poene, računajući da će time učvrstiti već raštelovane sopstvene redove. Na njihovo zaprepaštenje, a na opštenarodno oduševljenje, na tom zlom putu i naumu, ispriječio se bogoljubivi i blagočestivi narod. Jednodušno, ovih dana, svi smo stali u odbranu naših svetinja – jer ovo nije puko pitanje imovine, već pitanje časti, obraza i dostojanstva – kažu iz Odbora.