Vladika Teodosije služio liturgiju pred nekoliko stotina vjernika u Prilužju

28
Foto: SRNA

Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju u opštini Vučitrn pred nekoliko stotina vjernika.

Vladika je u besjedi poručio da se do preobraženja dolazi uzdizanjem iznad prolaznih ovozemaljskih vrijednosti.

– Na Goru Tavor se možemo popeti samo vrlinama i podvizima, kroz post, molitvu i sva dobra djela koja treba da činimo – rekao je vladika Teodosije.

Episkop je naglasio da podvig podrazumijeva odricanje od mnogo čega, čak i sebe da bi zadobili Gospoda.

Vladika Teodosije je savjetovao vjernicima sabranim u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Prilužju, jednom od najljepših, ne samo na Kosovu i Metohiji, da dolaze u ovu svetinju kako bi se preobrazili.

– Nije post odricanje od hrane, već uzdržanje od svega što nas udaljava od Boga – rekao je vladika, čestitajući svim vjernicima današnji veliki crkveni praznik.

Foto: SRNA

Proslavi su prisustvovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa saradnicima, rukovodstvo Srpske liste, 11 kandidata za gradonačelnike kosovskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i predstavnici srpskih i kosovskih institucija.

Petković je čestitao veliki hrišćanski praznik Preobraženje Gospodnje i izrazio želju da se Srbi preobraze po mjeri Gospoda Boga, po mjeri sloge i jedinstva, o čemu svjedoči današnje jedinstvo ispred hrama u Prilužju.

– Ovdje je prisutna država Srbija, Srpska lista i naša Crkva, jer samo ujedinjeni i složni možemo opstati i ostati na Kosovu i Metohiji – rekao je Petković, prenoseći pozdrave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i poruku da čini sve da odbrani srpske nacionalne interese na Kosovu i Metohiji.

Petković je najavio da će se država Srbija u narednom periodu još više i jače boriti za Vučitrn i za sve srpske sredine na Kosovu i Metohiji, dodajući da su garant opstanka i ostanka Srba na Kosovu i Metohiji Srpska lista i država Srbija.

Predsjednik Privremenog organa opštine Vučitrn Milan Kostić uručio je Petkoviću ikonu Preobraženje Gospodnje i zahvalio državi Srbiji i Kancelariji za Kosovo i Metohiju na neprestanoj pomoći, bez koje, kako je rekao, Srbi ne bi opstali na svojim ognjištima.