Vladika Teodosije: Srpske svetinje – srpsko bogatstvo

26
Foto: Aleksandar Jovanović/Kurir.rs

Srpske svetinje na Kosovu i Metohiji su srpsko kulturno i vjersko bogatstvo i tako će i ostati, paradoksalno je da ih drugi prisvajaju, poručio je Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije.

– Svjedoci smo da danas drugi prisvajaju naše hramove, a to čine samo zato što nemaju svoje. Oni pokušavaju da svijetu pokažu da, eto, i oni imaju kulturu – istakao je vladika Teodosije, reagujući na zahtjev Prištine da srpske svetinje na Kosovu i Metohiji budu skinute sa spiska ugroženih manastira i da srpsko vjersko nasljeđe bude upisano kao kulturno nasljeđe samozvanog Kosova.

Vladika je rekao da su vrata crkava i manastira otvorena svima koji žele da se pomole Bogu, da ih Srbi ne svojataju, ali da svi moraju da znaju da su to srpski hramovi.

– Moraju da znaju da Hram Svetog Nikole u Prištini, Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, Devič i drugi naši hramovi imaju istoriju i svoj identitet. Zna se ko ih je podigao i zašto ih je podigao – ne da bi bili samo spomenici, da bi se neko hvalio njima, njihovom ljepotom i veličinom, već da budu dom molitve – naglasio je vladika Teodosije.

On je u besjedi u Crkvi Svetog Nikole u Prištini istakao da se Srbi ne plaše toga šta neko priča neutemeljeno, jer svi spisi govore i svjedoče da su srpski hramovi – bili, jesu i da će tako i ostati.

Vladika je jutros služio povodom slave Crkve Svetog Nikole u Prištini – prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja jutros služio uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško – prizrenske.

Ovo je prva Sveta arhijerejska liturgija služena u ovom hramu od početka izbijanja epidemije virusa korona.

Prethodno blagosloveći i čestitajući slavu vjernicima, vladika Teodosije je istakao da je njihovo prisustvo u velikom broju danas u svim srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji potvrda da su Srbi živi i da ne odustaju od svojih svetinja i vjere, vođeni svetiteljima i njihovom blagodarnošću.

Bogosluženju je prisustvovalo i pedesetak raseljenih Srba iz centralne Srbije i predstavnice Kola srpskih sestara, a u pojačanom broju obezbjeđivala je kosovska policijska služba.