Vladike Dimitrije i Grigorije na Petrovdan služili u Petropavlovom manastiru

13
Foto: Vlado Ružić

Na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, sestrinstvo Manastira Petropavlovo ugostilo je mnoštvo vjernika i dva veoma draga gosta, episkope Dimitrija i Grigorija. Preosvećenim vladikama sasluživali su sveštenici i sveštenomonasi Eparhije zahumsko-hercegovačke i drugih eparhija.

Sestrinstvo Manastira Petropavlovo današnji praznik proslavlja kao slavu manastira, budući da su ranohrišćanski manastirski hramovi posvećeni Svetom apostolu Petru i Svetom apostolu Pavlu. Ovogodišnja slavska svečanost počela je u navečerje praznika večernjim bogosluženjem.

Foto: Vlado Ružić

Nakon otpusta, po blagoslovu vladike Dimitrija, sabranim vjernicima obratio se Njegovo preosveštenstvo episkop Diseldorfa i Njemačke gospodin Grigorije.

Vladika je istakao da je posebna radost danas biti u čudesnom Petropavlovskom manastiru među pokojnima i među sestrama koje svojim životima svjedoče vječni i nepokolebljivi život.

Foto: Slađana Gajić

Govoreći o ličnostima apostola Petra i Pavla, vladika je naglasio da je Petra krasila hrabrost skrivena u sposobnosti da sagleda, i da se suoči sa svojom slabošću koju je kao istinski čovjek morao da nosi, a Pavla je krasila mudrost, praćena smirenošću, dugotrpljenjem i ljubavlju.

– Apostoli Petar i Pavle su svojim životima postali primjer hrišćanima, koji bi sledeći taj primjer po Petru imali incijativu i hrabrost da hode naprijed, a po Pavlu bi imali mudrost da u tom hodenju naprijed budu i misionari i prosvjetitelji vaseljenje – istakao je vladika.

Foto: Slađana Gajić

U blizini Manastira Petropavlovo nalazi se pećina koja se po predanju vezuje za boravak apostola Pavla i Tita na tom mjestu u vrijeme misionarskog putovanja ka Dalmaciji.