Vojska Gabona na nacionalnoj televiziji poručila da preuzima vlast

6
Foto: headtopics.com

Grupa gabonskih vojnih oficira pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim jutarnjim satima, objavivši da je preuzela vlast u zemlji. Prethodno je tamošnja izborna komisija potvrdila da je aktuelni predsjednik Ali Bongo osvojio i treći mandat, osvojivši dvije trećine glasova.

Dvanaest vojnika je na televizijskom kanalu Gabon 24 izjavilo da predstavljaju sve bezbjednosne i odbrambene snage u ovoj centralnoafričkoj državi, da su izborni rezultati poništeni, državne institucije raspuštene, a sve granice zatvorene do daljeg.

– U ime naroda Gabona… odlučili smo da branimo mir tako što ćemo staviti tačku na sadašnji režim…. na neodgovorno, nepredvidivo upravljanje koje rezultira kontinuiranim pogoršanjem društvene kohezije i rizikuje da zemlju odvede u haos – rekli su u obraćanju.

U prestonici Librvilu odjekivali su pucnji nakon televizijskog obraćanja vojnih funkcionera, javlja reporter Rojtersa.

Tenzije u Gabonu bile su visoke nakon subotnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, pri čemu je Ali Bongo želio da produži 53-godišnji uticaj svoje porodice, dok je opozicija htela da unese promjene u ovoj siromašnoj zemlji, ali bogatoj naftom i kakaom.

Nedostatak međunarodnih posmatrača kao i odluka vlasti da prekine internet signal i uvede noćni policijski čas širom zemlje izazvali su zabrinutost i sumnju u regularnost izbornog procesa.

Bongo je došao na vlast kada mu je otac Omar umro 2009. godine. Godine 2018. doživio je moždani udar, zbog kojeg skoro godinu dana nije mogao da obavlja funkciju, što je dovelo do poziva da se povuče.

Sljedeće godine, nakon neuspjelog pokušaja državnog udara, pobunjeni vojnici su poslati u zatvor.

Krajem jula državni udar dogodio se u Nigeru, a vojnoj hunti podršku su dali Mali i Burkina Faso, dok zemlje Ekovasa razmatraju vojnu intervenciju u toj zemlji.