Vranješ: Da li je BiH najopasniji izvor terorizma u Evropi?

6
Foto: presscentar.uns.org.rs

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ istakao je da su brojni međunarodni izvještaji, analize i komentari označili BiH kao opasan izvor terorizma u Evropi, ali nijedan od njih nije sablaznio sarajevsku čaršiju kao obraćanje srpskog ambasadora BiH pri UN u Ženevi Bojana Vujića iz marta ove godine na 55. redovnoj sjednici Savjeta za ljudska prava UN.

U autorskom tekstu za beogradsku „Politiku“ ambasador Vranješ je podsjetio da je u novembru 2019. godine francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio za londonski „Ekonomist“ da je BiH „tempirana bomba koja otkucava tik uz Hrvatsku i koja se suočava sa problemom povratka džihadista“.

– Da se ocjena o BiH kao izvoru terorizma mogla u Francuskoj čuti i ranije svjedoči nam prilog na državnoj televiziji Frans 24 iz 2015. godine u kojem je ocijenjeno da je „Bosna nekada uvozila džihadiste, a da ih danas izvozi“ referišući se tad na veliki broj državljana BiH u redovima „Islamske države“ u Siriji – naveo je Vranješ.

On je dodao da su se i u Italiji, takođe, mogle čuti slične ocjene. „Prošle godine su italijanski mediji objavili obavještajne informacije da je na teritoriji Balkana uključujući i BiH aktivno dvadeset terorističkih ćelija. Još je 2017. godine Mateo Salvini, tadašnji evroparlamentarac, a današnji zamjenik italijanske premijerke /Đorđe/ Meloni, u raspravi pred Evropskim parlamentom konstatovao da je gotovo svaki teroristički napad u Evropi u proteklih nekoliko godina imao veze sa BiH“, naglasio je ambasador Vranješ.

Tom prilikom, dodao je on, Salvini je naveo i to da je BiH vodeći evropski dobavljač džihadista i da BiH posjeduje kompletnu infrastrukturu za regrutovanje, obuku, snabdijevanje i otpremanje islamističkih ekstremista širom Evrope.

Takođe, podsjetio je Vranješ, Salvini je naglasio da postoje dokazi da ta ekstremistička infrastruktura ima prikrivenu podršku islamista iz bošnjačkih političkih i bezbjednosnih krugova.

– I njemački Špigl je 2016. godine napisao da su radikalni islamisti našli utočište u BiH gdje regrutuju borce, promovišu džihad i propovijedaju fundamentalističko tumačenje islama i to odmah uz granicu Evropske unije. To je prošle godine potvrđeno i u izvještaju Evropola gdje se navodi da je i dalje povratak stranih terorističkih boraca iz Sirije i Iraka veliki bebjednosni izazov na zapadnom Balkanu, a da je BiH u posebnom riziku zato što veliki broj tih boraca upravo potiče iz ove države – istakao je Vranješ.

On je ukazao i da američki Stejt department savjetuje svoje državljane ukoliko putuju u BiH da imaju povećan oprez zbog mogućeg terorizma jer „terorističke grupe i dalje planiraju moguće napade u BiH“.

Prema njegovim riječima, sličan savjet daje i britanski Forin ofis koji svoje državljane napominje da se „ne mogu isključiti teroristički napadi u BiH“, dok je Izrael podigao nivo opasnosti za putovanje u BiH na treći stepen od četiri sa upozorenjem da se izbjegnu nepotrebna putovanja jer u BiH postoje terorističke ćelije koje su motivisane da nanesu štetu Jevrejima.

– Govor ambasadora Vujića zasnivao se upravo na pomenutim međunarodnim izvještajima i analizama koji ističu da u BiH postoji značajan izvor terorističkih prijetnji, ali i povezanost bošnjačkih političkih krugova sa radikalnim islamistima širom svijeta. Na kraju svog izlaganja, kolega Vujić zaključuje da je jedini način borbe sa radikalnim islamističkim elementima u BiH snažna međunarodna podrška ustavnom sistemu BiH kakav je uspostavljen u Dejtonu, uključujući njenu decentralizovanu strukturu i odredbe koje osiguravaju učešće Srba i Hrvata u svim političkim procesima u BiH. Na taj način, ističe Vujić, ne obezbjeđuje se samo BiH, nego i sigurnost Evrope i svijeta – naveo je Vranješ.

Naravno, dodao je on, sve ovo što je ambasador Vujić izložio dobro je poznato i međunarodnoj zajednici i političkom Sarajevu.

– Međutim, činjenica da se jedan srpski ambasador udostojio da skrene pažnju na opasnosti od terorizma u BiH na tako važnom forumu ujedinila je bošnjačku političku i medijsku scenu u namjeri da se po svaku cijenu kolega Vujić kazni – naglasio je Vranješ.

On je podsjetio da je Federalna uprava policije /FUP/ iz Sarajeva dostavila Tužilaštvu BiH službenu zabilješku i zatražila saglasnost da ispitaju ambasadora Vujića odakle mu navodi o tome da je BiH najopasniji izvor terorizma u Evropi.

– Tužilaštvo je promptno odgovorilo i dalo nalog FUP-u da sasluša Vujića, jer navodno federalni MUP ne raspolaže informacijama koje bi mogle potvrditi navode kolege Vujića. Naravno sva ova „montaža“ nema za cilj neku prevenciju od terorizma ili jačanje antiterorističkih mjera na tlu Federacije BiH, nego naprotiv da ambasadoru Vujiću „napakuju“ krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti čija sankcija je najmanje tri godine zatvora – ukazao je ambasador Vranješ.

On je naveo da se postavlja pitanje čemu ovolika strogost i ekspresno „pakovanje“ kolegi Vujiću i istakao da je odgovor, naravno, političke prirode.

– Naime, bošnjačka politika viktimizacije je jedan od dva „ugaona kamena“ na kojima počiva bošnjačka spoljnopolitička strategija. Još prije šesnaest godina bivši predsjednik SDA i pokojni Sulejman Tihić izjavio je da Bošnjaci moraju prevazići „pasivnu poziciju žrtve“, odnosno da se trebaju odreći politike „viktimizacije“ i samosažaljevanja i okrenuti se ka budućnosti prihvatajući kompromis sa Srbima i Hrvatima – istakao je Vranješ.

On je dodao da Tihićeva ruka pomirenja, ipak, nije naišla na razumijevanje bošnjačke duboke države, naprotiv – skoro tri decenije od okončanja rata nastavljena je međunarodna prezentacija Bošnjaka kao žrtava genocida davno završenog rata što je preraslo u najvažniji bošnjački spoljnopolitički artefakt.

– Kad na ovo dodamo drugi „ugaoni kamen“ – neistinitu tvrdnju da Bošnjaci danas čine više od 51 odsto populacije BiH, dobijemo spoljnopolitičku strategiju na osnovu koje bi međunarodna zajednica trebala priznati Bošnjacima veća politička prava, prekompoziciju BiH u pravcu nacionalne države Bošnjaka, zatim „cementiranje“ istorijskog narativa koje niko ne smije da propituje, ukidanje Republike Srpske, utapanje Srba i Hravata u status manjina, a to sve pod palicom „prijateljskog“ kolektivnog Zapada na čelu sa SAD. S druge strane, podizanje svijesti o terorizmu kao realnoj opasnosti po BiH, regiju, Evropu i ostatak svijeta je u stvari „kontraudarac“ ovoj spoljnopolitičkoj strategiji i to baš u momentu kada se priprema rezolucija o Srebrenici u UN kao vrhunac bošnjake politike viktimizacije – pojasnio je Vranješ.

Zbog toga je, ukazao je ambasador Vranješ, obraćanje ambasadora Vujića toliko zaboljelo jer je ozbiljan šamar ovakvim jednostranim akcijama usmjerenim protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

– Na njihovu žalost sav plan protiv kolege Vujića na kraju će biti fijasko. Predsjedništvo BiH nema mehanizam da ga smijeni, FUP nije nadležna za nosioce državljanstva Republike Srpske, Tužilaštvo mu ne može dokazati krivično djelo na bazi čitanja međunarodnih izvještaja o terorizmu u BiH, a Sud BiH mu ne može suditi, jer upozoravanje na opasnosti od terorizma na bazi dokaza nije širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje – naglasio je Vranješ.

Na kraju će, konstatovao je on, sarajevski mediji morati da priznaju da je odbacivanjem tužbe Sud BiH potvrdio da je ambasador Bojan Vujić bio u pravu i da u BiH postoji realna opasnost od terorizma.

– To je činjenica na kojoj pada kompletna bošnjačka spoljnopolitička strategija – zaključio je ambasador BiH u Srbiji u autorskom tekstu za „Politiku“.