Vrhovac: Druga investiciona konferencija kruna aktivnosti IRB-a

20
Foto: SRNA

Druga investiciona konferencija „Invest Srpska 2022“ kruna je aktivnosti koje je Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske vodila u protekle dvije godine, izjavio je vršilac dužnosti direktora ove institucije Dražen Vrhovac.

Vrhovac je podsjetio da je IRB od prve konferencije imala tri zadatka i da ih je u cijelosti ispunila.

On je, u uvodnom obraćanju na investicionoj konferenciji u Prijedoru, rekao da su kreirali investicione profile svih opština i gradova u Srpskoj, kao i Republike Srpske, krenuli u promotivnu kampanju u zemljama koje su odredili prema spoljnotrgovinskoj razmjeni i povezali privrednike.

Vrhovac je dodao da je ostvaren kontakt sa više od 30 privrednika iz Ruske Federacije i da se očekuju rezultati, budući da je Ruska Federacija potencijal povezivanja, pogotovo u posljednjih nekoliko mjeseci zbog dešavanja u Ukrajini.

– Vjerujem da naši privrednici neće propustiti šansu – ocijenio je Vrhovac i najavio da će sutra oko 17.00 časova javnosti biti prezentovani zaključci sa ove konferencije.

Javor: Radili smo na poboljšanju uslova za privredu, na infrastrukutri i na industrijskim zonama

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor poželio je dobrodošlicu gostima i učesnicima konferencije, a IRB-u zahvalio na organizovanju ovog događaja u Prijedoru.

– Mi kao lokalna zajednica u protekle dvije godine radili smo na poboljšanju uslova za privredu, na infrastrukutri i na industrijskim zonama, gdje smo jednu popunili u cjelosti, a započeli novu. To je put kojim želimo da idemo, otvoreni smo prema stranim i domaćim investitorima – istakao je Javor.

On je naglasio da su započeti radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka takođe dobra vijest za investitore, kao i za privrednike koji već posluju u ovoj regiji.

Konferencija „Invest Srpska 2022“ okupila je oko 200 učesnika, te gostiju iz Rusije, Austrije, Grčke, Slovenije, Srbije i drugih zemalja koji će o aktuelnim ekonomskim izazovima razgovarati kroz sedam panela danas i sutra u hotelu „Prijedor“.

Konferenciju su svečano otvorili Vrhovac i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.