Vučić: Dodik apsolutno u pravu po pitanju najnovije odluke Ustavnog suda BiH

53
Foto: REUTERS/Marko Djurica

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio apsolutno u pravu kada je rekao da najnovija odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem u Republici Srpskoj nije fer.

Vučić je rekao da su „oni smislili da bi nakon poljoprivrednog zemljišta išli na šume, da Srpska ostane bez bilo kakvog prirodnog bogatstva, pa na škole, vrtiće, da bi poslije išli na crkvu i ko zna šta im je sve u planu“.

Vučić je za TV „Hepi“ istakao da je Dodik ovog puta bio u pravu i u vezi s tim što nije pozvan u Brisel.

On je podsjetio da Dodik, kada je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, nikada nije mogao da ode u Brisel sam, već su pozivali sve članove – Dodika, Željka Komšića i Šefika DŽaferovića, a sada kada Dodik nije predsjedavajući – onda može i samo Komšić.

Govoreći o napadu koji se na njega kao premijera desio u Potočarima 11. jula 2015. godine, Vučić je rekao da nikada niko nije uhapšen u vezi sa tim napadom, ali da niko sa Zapada nikada nije ni pitao, niti se interesovao dokle je stigla istraga.

– Zamislite šta bi se desilo da se to dogodilo ovde njihovom zvaničniku – upitao je Vučić.

Kada je riječ o današnjoj posjeti ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Beogradu, Vučić kaže da je od njega čuo da je Srbija jedna od rijetkih slobodnih i slobodarskih zemalja.

– I kineski ministar je pre nekoliko dana rekao da ceni Srbiju jer je mala zemlja, a donosi svoje odluke. To je ono što u političkom smislu smeta mnogima, jer smo mi mala zemlja, ali u granicama koliko je to moguće donosimo samostalno odluke i o tome odlučuju građani Srbije – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je došla do toga da je jedna od dvije-tri zemlje koja najbrže napreduje.

– Ne možemo mi da se merimo sa Nemačkom, ali napredujemo. Oni kažu Srbija će stići Mađarsku za 20 godina. Ali će je stići – ocijenio je Vučić.

Govoreći o izborima, on je dodao da su sljedeći izbori sudbinski i da su mu to posljednji izbori na čelu SNS-a.