Vučić i Dodik u Surčinu obišli gradilište kompleksa „Ekspo“ i Nacionalnog stadiona

21
Foto: Petar Aleksić/Kurir

Predsjednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik obišli su u Surčinu gradilište kompleksa „Ekspo 2027“, gdje su potom prisustvovali ceremoniji početka radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Nacionalni fudbalski stadion, koji se gradi po arhitektonskom rješenju Marka Fenvika, imaće oko 52.000 sjedišta i biće izgrađen po svim UEFA standardima.

Stadion je kružnog oblika i trebalo bi da bude završen do kraja 2026. godine.

Ukupna površina na kojoj će biti izgrađen stadion je 32 hektara, a tu će se nalaziti kafići, 4.500 parking-mjesta, kiosci, restorani…

Osim toga, vodiće se računa i o poštovanju životne sredine, kao i tehničkim stvarima poput grijanja i hlađenja.

Specijalizovana izložba „Ekspo 2027 Beograd“ o temi „Igra(j) za čovječanstvo – sport i muzika za sve“ biće održana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, u beogradskoj opštini Surčin, nedaleko od Aerodroma „Nikola Tesla“.

Pripremni radovi na izgradnji objekata za „Ekspo“ su počeli u junu prošle godine, a na tom prostoru će, osim izložbenog prostora za izložbu i Nacionalnog fudbalskog stadiona, biti izgrađen novi Beogradski sajam, Akvatik centar i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova.

Sam izložbeni kompleks za „Ekspo“ obuhvatiće površinu od 25 hektara, a ukupna bruto površina izložbenih objekata biće 230.000 metara kvadratnih.

Rezidencijalni kompleks je zapravo cijeli grad sa svim sadržajima za udoban boravak učesnika izložbe, a njegova površina će biti 160.000 metara kvadratnih.

Planirana je izgradnja i nove željezničke pruge dužine 18 kilometara, na relaciji Zemun polje – Aerodrom „Nikola Tesla“ – lokacija Ekspo 2027.