Vučić: Moguće da Lajčak bude izaslanik EU u pregovorima

14
Foto: REUTERS/Marko Djurica

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne može isključiti mogućnost da slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak bude specijalni izaslanik EU u pregovorima Beograda i Prištine, na prijedlog njemačkog kancelara Angele Merkel.

– Ne bih isključio tu mogućnost. Ono što sam već rekao to je da će onaj ko bude vodio razgovore, posredovao u razgovorima, biti pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam sve rekao – rekao je Vučić za RTS.

On je naveo da je Lajčak iskusan, veoma obrazovan i inteligentan čovjek, koji ima izuzetnu saradnju sa Berlinom i istakao da očekuje susret sa Merkelovom u Berlinu u narednih mjesec dana.

Beogradski dnevnik „Blic“ objavio je danas da će odlazeći slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak biti specijalni izaslanik EU u pregovorima Beograda i Prištine za postizanje rješenja pitanja Kosova.

Pozivajući se na saznanja u diplomatskim krugovima u Berlinu, list je naveo da Lajčak na tu poziciju dolazi na prijedlog njemačkog kancelara Angele Merkel, koja bi se tako, posredno, snažnije angažovala na Balkanu.

Sagovornik lista rekao je da je to „ozvaničeno“ i da su državni vrh Srbije i rukovodstvo Prištine obaviješteni da će Lajčak ubuduće voditi pregovore.