Vučić: Nastavak finansijske podrške Srpskoj

12
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zadovoljstvo saradnjom Srbije i Republike Srpske i najavio dalju finansijsku podršku Srpskoj, odajući joj priznanje za prevazilaženje ekonomskih problema.

– Veoma sam zadovoljan našom saradnjom, više novca nego ikada smo uložili u Srpsku i zahvalan sam što su (srpski član Predsedništva BiH Milorad) Dodik, predsednica (Republike Srpske Željka) Cvijanović i (premijer Radovan) Višković uvek tražili više za Republiku Srpsku – rekao je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa Dodikom napomenuo da je Republika Srpska imala od koga da traži i da Srbija pri tome nije narušila balans sopstvenog budžeta.

– Mi smo u mnogo lakšoj situaciji. Ja ovo govorim strateški, nije to bilo tako do pre dve-tri godine, ali ono kroz šta prolaze Dodik, Cvijanovićeva… njima je mnogo teško da naprave dinar – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je sa aspekta dešavanja u BiH ukazao i na teškoće Republike Srpske u privlačenju stranih investicija.

– Zbog političke situacije u celoj BiH, kako će da privuku strane investitore? Nama je mnogo lakše i zato možemo i moramo da pomognemo svom narodu više – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije odao je priznanje Republici Srpskoj na prevazilaženju ekonomskih problema.

– Onoliko koliko možemo da pomognemo, pomagaćemo, a njima alal vera kako uopšte opstaju. Mi hoćemo ne samo da opstaju, već da pomognemo da ljudi žive neuporedivo bolje – rekao je Vučić.

On je čestitao Republici Srpskoj i na uspješnoj borbi za opstanak.

– Čestitam Republici Srpskoj na borbi za opstanak u teškim političkim geostrateškim uslovima, a onoliko koliko Srbiji bude bolje, uveren sam da će to na isti način osetiti i naš narod zapadno od Drine – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Upitan o odnosu Hrvatske prema izmjenama Dejtonskog sporazuma, Vučić je rekao da ne misli da bi to bio interes Hrvatske.

– Što se tiče hrvatskog naroda ili kako oni kažu hrvatskog puka mislim da je njihov prioritetni interes poštovanje Dejtonskog sporazuma, a ako smem to da kažem, jednako koliko i Srbima, ako ne čak i više nego Srbima – naveo je Vučić.

On je napomenuo da ne vidi kakav bi Hrvatska našla interes u izmjeni Dejtonskog sporazuma koja bi, kako je naveo, vodila ukidanju prava naroda ili ukidanju prava entiteta.

– Ne isključujem mogućnost da oni to tumače na drugačiji način – rekao je Vučić i ponovio da Srbija želi puno poštivanje Dejtonskog sporazuma i da nema izmjene tog dokumenta bez saglasnosti Republike Srpske.

Na pitanje o budućem ambasadoru Hrvatske u Beogradu Hidajetu Biščeviću, Vučić je odgovorio da poštuje izbor Hrvatske i da će mu brzo dati agreman.

– Njihov ambasador u Beogradu njihov je izbor i kao što oni sve znaju o nama naše je da sve znamo o njima, ali da gledamo kako da gradimo bolje odnose u budućnosti – rekao je on.

Vučić je napomenuo da su srpsko-hrvatski odnosi uz srpsko-albanske i srpsko- bošnjačke odnose ključni za očuvanje mira i regionalne stabilnosti.