Vučić: Plodonosna ekonomska saradnja sa BiH i Republikom Srpskom

4
Foto: Klix.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Banjaluci da Srbija sa BiH i Republikom Srpskom ima plodonosnu ekonomsku saradnju, kao i da je trgovinska razmjena sa Srpskom trenutno 3,2 milijarde evra, te da vjeruje da će premašiti i četiri milijarde.

– Srbija je spremna da pruži i određenu finansijsku podršku opštinama u Srpskoj, ali i u Federaciji BiH (FBiH). Zadovoljni smo napretkom naših odnosa. Značajano je da razgovaramo i sa ljudima u Sarajevu i sa predstavnicima Savjeta ministara – rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka zvaničnika Srpske i srbije i sjednice Savjeta za saradnju.

On je ocijenio da je važno da bude nastavljena kvaliteta ekonomska saradnja, uvoz i izvoz robe, ali i da dvije zemlje realizuju kapitalne projekte.

Predsjednik Srbije je zamolio, kako je naveo, prijatelje u BiH da, nakon glasanja u Savjetu Evrope, ubuduće pokažu poštovanje prema teritorijalnom integritetu Srbije, na isti način kao što Srbija pokazuje prema teritorijalnom integritetu BiH.

Vučić je ponovio da je Srbija u svakom trenutku spremna da iskaže poštovanje prema tuđim žrtvama, ali to ne znači da je spremna da zaboravi srpske žrtve i da ih prećutkuje.

– U manastiru Osovica juče smo imali izuzetnu večeru i sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem i razgovarali o svim važnim pitanjima, ali i o teškim temama u regionu, o situaciji u kojoj su i Srbija i Srpska. Obrazložio sam sve muke i probleme o Kosovu i Metohiji, duple aršine, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i zvaničnici Srpske su govorili o svojim problemima i sankcijama – naveo Vučić.

On je podsjetio da u Beogradu od 1945. godine nije bilo ulice koja je posvećena jasenovačkim žrtvama.

– Imali smo najbesmislenije ulice, ali to pokazuje kako smo bili vaspitani, da se stidimo našeg roda. Ta vremena su prošla – poručio je predsjednik Srbije.