Vučić: Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu da primaju plate, penzije i socijalnu pomoć

6
Foto: Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju Savjetu bezbjednostu UN ukazao na to da Srbi i drugi nealbanci na Kosovu i Metohiji ne mogu da primaju plate, penzije i socijalnu pomoć.

On je pritom ukazao i na to da se sjednica održava i zbog toga što je onemogućeno da se na Kosovu i Metohiji transakcije vrše u dinarima, čime su privremene vlasti u Prištini dramatično i dodatno otežale svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca jer oni, uglavnom, primaju svoje prihode u dinarima.

– Ukidanje upotrebe dinara predstavlja kulminaciju etnički motivisane, produžene kampanje protiv Srba od prištinskih institucija. Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima dao tromesečni prelazni period, tokom kojeg nijedno pravo Srba da prihvate i primaju dinare neće biti zloupotrebljeno. Od trenutka kada se završila sednica, niko u Prištini niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period. I sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, zbog toga je Srbima i drugim „nealbancima“ na Kosovu i Metohiji i dalje onemogućeno da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dječji dodatak i sva druga primanja, zbog čega je rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.

On je napomenuo da se zaposleni u tim institucijama koji još rade svakodnevno suočavaju sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno sprovodi pod lažnim optužbama.

Predsjednik Srbije je ukazao na to da ova situacija u velikoj mjeri utiče na djecu u obdaništima, penzionere, samohrane majke i teško oboljele ljude u ruralnim sredinama, ali i sve ostale.