Vučić: U ponedjeljak ću poslati specijalnog izaslanika kod predsjedavajućeg Generalnoj skupštini UN

10
Foto: Petar Aleksić/Kurir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovarao sa predsjedavajućim Generalnoj skupštini UN, a da će u ponedjeljak kod njega poslati specijalnog izaslanika i da će tražiti da dobro razmotri, kako je rekao, kršenje svih procedura.

– Obaveza je da se pitanjem BiH bavi Savjet bezbjednosti UN, zato što je i dalje riječ o nestabilnom regionu, zato što i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju i visoki predstavnik. Da nije, zašto bi on postojao i zašto bi ga slali – rekao je Vučić.

Dodao je da to govori da zbog toga što je namjera da se prebaci glasanje na Generalnu skupštinu UN i da se prebaci na kulturu mira i sjećanja.

– Onda su prekršili i drugu stvar. Od toga da je potrebno dvije trećine upravo zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir, došli su do toga da je riječ o običnom obilježavanju i kulturi sjećanja gdje je potrebna prosta većina – rekao je Vučić.

Dodao je da čak nije potrebna ni prosta većina od ukupnog broja, već da imate za jedan više onih koji kažu za od onih koji kažu protiv.

Vučić je naveo da su NATO i još 17 zemalja, među kojima su Njemačka, Ruanda, Velika Britanija, Turska, ali i Slovenija.

– Moje pitanje je zašto baš sad? Obilježavate 29. godišnjicu, nije ni čak okrugla godišnjica. Što niste čekali tridesetu? Hoćete da vam ja kažem zašto? Nadam se da će mi odgovoriti, ali pošto taj odgovor uz svu moju nadu neću dobiti, reći ću vam odmah. Zato što znaju da imaju manje vlada koje će to podržati nego što je to slučaj, zato što globalni Jug dobija sve više prostora u svijetu, zemlje se oslobađaju kolonijalnih stega i to je jedan od razloga – naveo je Vučić.