Vučić: Udar na identitet i imovinu Republike Srpske

37
Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zabrinut zbog situacije u Republici Srpskoj i BiH, nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH, naglasivši da nema sumnje da je nepravedno sve to što se čini srpskom narodu.

On je naglasio da razumije bojazan i probleme sa kojima se suočava Republika Srpska, kao i postojanje udara na identitet i imovinu Srpske.

Vučić je rekao da ga je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio da se iza svega krije ideja da se Republici Srpskoj uzmu i šume i vode, pa i vrtići i škole.

– Ali, ja sam ga zamolio da sve što rade, rade pravno, demokratski, kroz institucije, bez bilo kakve šire destablizacije celog regiona – rekao je Vučić.

Nakon sastanka sa Srbima iz regiona, kojem su prisustvovali i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Vučić je izjavio novinarima u Beogradu da će Srbija biti uz svoj narod i Republiku Srpsku, čiji integritet podržava unutar BiH.

– Srbija podržava Dejtonski sporazum. Dodik je tražio da to bude tema u parlamentu Srbije gde bi oni želeli da dođu i obaveste. Ja sam rekao da ne znam poslovničke mogućnosti, alo da nema ništa protiv ako je moguće – dodao je on.

Vučić je rekao da je juče prvi put shvatio da nije slučajno što je Priština Srbiji uvela takse na robu, jer protiv toga nisu bili ni u međunarodnoj zajednici.

On je dodao da sigurno nije slučajno što je nekome palo na pamet kako da se SPC proglasi „prvoslavnom crkvom u Crnoj Gori“, niti je nekome slučajno palo na pamet da se ruši identitet i Srba i Republike Srpske u BiH.

Vučić je rekao da se mora izbjeći opasnost da se, kako je rekao, po oprobanom receptu za sve optuži Srbija, uz podršku dijela ljudi iz Beograda.

– Je li ikome u Srbiji bila u interesu taksa? Ali, sad vidite da je to bio način suzibjanja ekonomske snage Beograda. Mi smo izgubili 0,4 do 0,5 odsto rasta. Imali bi gotovo pet odsto rasta da nije bilo te takse – rekao je Vučić, dodajući da je neko iz svijeta želi da svede Srbiju da bude malo ispred nekih u regionu, a ne da bude mnogo ispred.

Vučić je upitao gdje je krivica Srbije za crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovjesti i u onome što se dešava u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu i reakcije Republike Srpske.

On je rekao da će Srbija nastaviti da podržava Republiku Srpsku, koja nikada nije imala podršku Sribje kako ima danas, kao i da podržava srpski narod u Crnoj Gori na legalan način mnogo više.

Prema njegovom mišljenju, Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima i to kada je ekonomski najsnažnija u posljednjih 50 godina, kada njena ekonomija ubjedljivo najbrže napreduje i u regionu i u Evropi, a prije svega jugoistočnoj.

On je rekao da je Srbiji neophodan mir više od svega, da je vrijeme da osnaži i ojača, da ima više djece i da se, pored svih emocija zbog različitih pitanja, mora strateški voditi računa o tome.

– To se javnosti koja želi radikalna rešenja ne dopada. Nisam ni kukavica ni plašljivac. Samo je moja molba da vodimo računa i da je najveći uspeh Srbije u tome koliko može da sačuva mir, koliko dece ima i da ekonomija da bude uspešnija – rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija svakako biti uz svoj narod, te da se to ne dovodi u pitanje, da će podrška Srbije srpskom narodu u regionu biti veća, ali uvijek i za očivanje mira i stabilnosti.

Vučić je zahvalio patrijarhu Irineju na ovozemaljskom razumijevanju situacije i brizi o srpskom narodu i pozivu na jedinstvo, te dodao da su Srbi uspjeli ono što su sanjali decenijama, a to je da su prihvatili poruku patrijarha o jedinstvu i solidarnosti.

Povodom Dana državnosti – Sretenja, Vučić je čestititao svima ovaj veliki državni, nacionalni i crkveni praznik, koji je važan dan u srpskoj istoriji i važan za Srbiju.