Vučić: Uvijek ću da podržim Republiku Srpsku i Dodika

18
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Mostaru da će uvijek i u svemu podržati Republiku Srpsku i predsjednika Milorada Dodika.

– On je u pravu za jednu stvar – ako vi kršite procedure unutar jedne zemlje oko najtežih pitanja, moralnih, političkih i pravnih diskvalifikacija, i na to ne reaguje niko, naprotiv, svi spolja prihvataju kao nešto normalno – onda tu nešto nije normalno – izjavio je Vučić novinarima u Mostaru.

Vučić je rekao da Dodik najbolje zna šta će sa Republikom Srpskom i da se odlično razumije u interese Srpske, ali da ga je zamolio da se pričeka još dva dana, u nadi da će možda nešto biti preduzeto.

On je jednoj novinarki sugerisao da se ne trude više da obmanjuju narod.

– Problem je u tome što izmišljate, što ne možete da se držite činjenica. Vi u Sarajevu morate da izmislite nešto – rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da će Srbija podnositi prijedloge rezolucija o Jasenovcu, Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i mnogim drugim stratištima.

– Nećemo mi da kažemo ko je to počinio – rekao je Vučić i napomenuo da se u Srebrenici jeste desio užasan zločin i da nije nikakav problem da neko dođe i pokaže pijetet, te zamolio da se više ne spekuliše o presudama koje nisu takve kakvima ih predstavljaju.

Predsjednik Srbije je ocijenio da je situacija komplikovana i kompleksna.

– Naša poruka je da pokušavamo da sačuvamo mir, da ne koristimo svaku priliku da govorimo loše jedni o drugima, da se ne hvatamo za gušu u svakom trenutku… Mi nismo nikoga napali ni optuživali za bilo šta, a samo pogledajte sa čim se suočavamo – izjavio je Vučić.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.