Vučić: Želim da razotkrijem neistine, ovo je visokopolitizovana rezolucija

20
Foto: Screenshot

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da je teško govoriti poslije Nemačke.

– Želim da razotkrijem neistine, ja sam se poklonio žrtvama u Srebrenici. teško je govoriti poslije Njemačke – rekao Vučić i pozvao članice Ujedinjenih nacija da glasaju protiv jer, kako je rekao, ovo je visokopolitizovana rezolucija.

Postavio je pitanje zašto se donosi rezolucija kada se radi o individualnoj odgovornosti, a svi odgovorni su osuđeni. Upitao je zašto se ovaj slučaj donosi kada smo već donijeli rezoluciju 2015. godine i da li će ova rezolucija donijeti pomirenje.

Predsjednik Srbije upitao je stalnog predstavnika Njemačke zašto su krili pripremu za ovu rezoluciju.

Vučić je upitao i zašto se ova rezolucija baš sada.

– Nadam se da će svi genocidi po rezoluciji iz 2015. biti osuđeni uključujući i genocid učinjen prema srpskom narodu. Platili smo najveću cijenu u Drugom svjetskom ratu – rekao je Vučić.

Pritisak i prijetnje zemljama koje nisu željele da glasaju za rezoluciju

Predsjednik Srbije je rekao da je danima pred zasjedanje Generalne skupštine UN-a vršen pritisak na mnoge zemlje članice.

– Pitam i tražim odgovor moćnih zašto vam je bilo potrebno da vršite tako veliki pritisak na zemlje članice UN-a, zašto ste prijetili zemljama koje nisu htjele da glasaju za rezoluciju, imam na desetine takvih primjera. Ima jedna mala zemlja sa Balkana koja će glasati protiv ove rezolucije, jer će ona otvoriti Pandorinu kutiju, i vi ćete morati da odgovorite na desetine optužbi za genocid. Ovde se ne radi o pomirenju, nije riječ o sjećanjima, već o nečemu što će da otvori nove rane, ne samo u našem regionu već i u ovoj sali – naglasio je Aleksandar Vučić.

Predsjednik Srbije je na kraju obraćanja kao simboličan poklon predsjedavajućem sjednice spremio zastavu Srbije.