Vud (SAD): Stabilnost BiH ključna za stabilnost i mir u regionu i Evropi

4
Foto: Screenshot

Stabilnost BiH ključna je za sprečavanje sukoba i za održavanje stabilnosti i mira u regionu i u Evropi, izjavio je zamjenik ambasadora SAD u UN Robert Vud.

On je tokom debate o BiH u Savjetu bezbjednosti UN podsjetio da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma završen rat u BiH „prije gotovo 30 godina“.

Vud smatra da je OHR „i dalje ključan u osiguravanju sprovođenja civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma i osiguravanju nastavka funkcionisanja institucija u BiH“.

On je napomenuo da SAD podržavaju suverenost, multietničnost i teritorijalni integritet BiH, te da pružaju podršku i OHR u ovlaštenjima, uključujući bonska, sve dok se ne ispuni Agenda „Pet plus dva“.

Vud je istakao da je Vašington saglasan sa tim da je otvaranje pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji „faktor koji mijenja situaciju u vezi sa mogućnostima BiH“.

Američki predstavnik naveo je da će SAD nastaviti da se služe „svim sredstvima“, uključujučći sankcije, da se suoče „sa onima koji omogućuju korupciju i koji destabilizuju BiH“.

Vud je naveo da SAD pozivaju međunarodnu zajednicu na aktivniju podršku OHR-u.

On je dodao da Savjet bezbjednosti treba da podrži BiH u izboru slobodne i napredne budućnosti.